De Russische president Dmitri Medvedev dreigt ermee het met de Verenigde Staten afgesloten START-verdrag over kernwapenontmanteling te beëindigen. Moskou en Washington liggen op ramkoers over het rakettenschild van de NAVO in Centraal-Europa.

Medvedev gaf woensdag zijn eerste grote persconferentie in zijn meer dan driejarige ambtsperiode als Russisch president.

Een rakettenschild in Europa zonder Russische deelname verstoort het strategisch evenwicht tussen Washington en Moskou weer. Het nieuwe Strategic Arms Reduction Treaty (START) over nucleaire ontwapening ging in februari van dit jaar van start.

"We zijn bereid tot samenwerking, maar tegelijkertijd hopen wij op garanties dat die raketten niet tegen ons gericht worden," zei Medvedev. Moskou vindt een rakettenschild in Europa zonder Russische deelname een gevaar voor de eigen veiligheid.

Presidentsverkiezingen

Medvedev zei ook dat hij nog niet heeft beslist of hij zich volgend jaar kandidaat stelt voor een tweede termijn als president van Rusland.

Waarnemers hadden gehoopt duidelijkheid te krijgen of Medvedev of zijn voorganger en huidig premier Poetin zich kandidaat stelt. Een terugkeer van Poetin, die eerder al twee termijnen deed, is niet uitgesloten. (Belga/KVDA)

De Russische president Dmitri Medvedev dreigt ermee het met de Verenigde Staten afgesloten START-verdrag over kernwapenontmanteling te beëindigen. Moskou en Washington liggen op ramkoers over het rakettenschild van de NAVO in Centraal-Europa. Medvedev gaf woensdag zijn eerste grote persconferentie in zijn meer dan driejarige ambtsperiode als Russisch president. Een rakettenschild in Europa zonder Russische deelname verstoort het strategisch evenwicht tussen Washington en Moskou weer. Het nieuwe Strategic Arms Reduction Treaty (START) over nucleaire ontwapening ging in februari van dit jaar van start. "We zijn bereid tot samenwerking, maar tegelijkertijd hopen wij op garanties dat die raketten niet tegen ons gericht worden," zei Medvedev. Moskou vindt een rakettenschild in Europa zonder Russische deelname een gevaar voor de eigen veiligheid. Presidentsverkiezingen Medvedev zei ook dat hij nog niet heeft beslist of hij zich volgend jaar kandidaat stelt voor een tweede termijn als president van Rusland. Waarnemers hadden gehoopt duidelijkheid te krijgen of Medvedev of zijn voorganger en huidig premier Poetin zich kandidaat stelt. Een terugkeer van Poetin, die eerder al twee termijnen deed, is niet uitgesloten. (Belga/KVDA)