‘Medewerkers Trump stelen papieren van zijn bureau om de wereld te redden’

Bob Woodward en Donald Trump © Belga Image

In ‘Fear: Trump in the White House’ trekt Bob Woodward, de journalist van The Washington Post die in 1972 mee het Watergate-schandaal onthulde, letterlijk een boekje open over het leven op het Witte Huis onder president Donald Trump. Een van de opmerkelijkste passages: medewerkers van Trump die documenten stelen van zijn bureau om te verhinderen dat Trump bepaalde besluiten zou nemen.

Volgens Woodwards boek is het Witte Huis onder Donald Trump verwikkeld in een ‘oneindige zenuwinzinking’.

Het boek komt uit op 11 september, maar verschillende Amerikaanse media waaronder The Washington Post, konden al een exemplaar te pakken krijgen.

Documenten stelen

Woodwards boek, dat gebaseerd is op vertrouwelijke interviews met ingewijden van het Witte Huis, start met een scène uit het leven van voormalig economisch topadviseur Gary Cohn, die een kladversie van een brief zag liggen in de Oval Office. Met het document had Trump zich kunnen terugtrekken uit een handelsakkoord met Zuid-Korea en volgens Trumps medewerkers, zou zo’n stap de VS veel kwetsbaarder maken voor een mogelijke Noord-Koreaanse aanval.

‘Ik heb hem van zijn bureau gestolen’, aldus Cohn aan een medewerker over de brief. ‘Ik wilde niet dat hij hem zou zien. Hij zal dat document nooit zien. Ik moet het land beschermen.’

Hetzelfde geldt voor een document over de terugtrekking uit het Noord-Amerikaans handelsverdrag NAFTA, waarover de VS intussen weer hebben onderhandeld met Mexico en Canada.

Ook andere medewerkers, zoals voormalig staff secretary Rob Porter, gebruikte die techniek verschillende keren.

Woodward omschrijft dat als ‘niets minder dan een administratieve staatsgreep’.

Assad vermoorden

Ook moest hij de president verschillende keren overtuigen om ‘erg gevaarlijke beslissingen’ toch niet te nemen. Aan zijn minister van Defensie James Mattis zei Trump dan weer dat de VS president Assad maar moesten vermoorden.

‘Laat ons hem godverdomme vermoorden. Laat ons binnenvallen. Laat ons er godverdomme een hele hoop doden’, zei hij volgens het boek aan de telefoon na de chemische aanval die aan het regime wordt toegeschreven, en waarbij 80 Syrische burgers omkwamen.

Hoewel Mattis aan Trump zei dat hij dat plan zou laten uitvoeren, verklaarde hij meteen daarna aan een medewerker dat hij dat zeker niet zou doen, en een meer gematigde aanpak verkiest.

Over de Amerikaanse aanpak in Afghanistan zei Trump dan weer dat ze ‘mensen zouden moeten doden. Je hebt geen strategie nodig om mensen te doden.’

Scheldtirades

In het 448 pagina’s tellende boek beschrijft Woodward bovendien de verschillende scheldtirades die Trump over heeft voor zijn medewerkers, zoals de ‘achterlijke’ Jeff Sessions of ‘kleine rat’ Reince Priebus.

Tegen zijn advocaat Rudy Giuliani zei hij dat die ‘een baby’tje is die een nieuwe luier nodig heeft. Wanneer ga je eindelijk een man worden?’

Maar zijn medewerkers zijn ook bijzonder scherp voor Trump. Zo noemde stafchef John Kelly Trump ‘losgeslagen’ en ‘een idioot’, en zei Mattis dat ‘een minister zijn president niet kan kiezen’.

Trump reageerde dinsdag niet op de onthullingen, maar uit een gelekt telefoongesprek tussen de president en Woodward van 14 augustus, blijkt dat Trump ‘not amused’ is dat Woodward hem zelf niet aan het woord laat in het boek.

Trump ging er bovendien van uit dat het boek een negatieve ondertoon zou hebben, en foute informatie zou bevatten. ‘Want het zou accuraat zijn als erin stond dat nooit iemand een betere president is geweest dan ik.’

Partner Content