May wil dat VN terrorisme grondiger aanpakt

21/09/17 om 01:50 - Bijgewerkt om 01:49

Bron: Belga

De Britse eerste minister Theresa May heeft in haar toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een daadkrachtiger optreden tegen terrorisme geëist. 'Wij als Verenigde Naties hebben nog niet de middelen gevonden om deze bedreiging aan te pakken', zei ze. Zo moet terreurpropaganda onder meer sneller van het internet worden gehaald.

May wil dat VN terrorisme grondiger aanpakt

De Britse premier tijdens haar toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op woensdag 20 september. © REUTERS

Secretaris-generaal van de VN António Guterres heeft May al gevraagd om de debatten over terrorisme volgend jaar te organiseren.

Groot-Brittannië was de voorbije maanden meermaals het doel van terroristen. Onder meer in mei vielen bij een aanslag in Manchester 22 doden en 59 gewonden, terwijl vorige week nog 30 gewonden vielen bij een aanslag in de Londense metro.

May loofde in haar speech ook het potentieel van de VN, maar riep andere lidstaten van op om hun verantwoordelijkheid te nemen en hun bijdragen aan de organisatie te betalen. De agentschappen van de VN, waarvan het Verenigd Koninkrijk de op een na grootste financierder is, moeten ook 'ons vertrouwen terugwinnen.'

Onze partners