May waarschuwt parlementsleden voor ‘onbekend terrein’ als ze brexit-akkoord verwerpen

Brits premier Theresa May © Belga

Het Verenigd Koninkrijk zal zich op ‘onbekend terrein’ begeven als de Britse parlementsleden op 14 of 15 januari het brexit-akkoord dat met de EU gesloten is, afkeuren.

Daarvoor heeft premier Theresa May zondag gewaarschuwd. Ze beklemtoonde dat de stemming in het Lagerhuis zoals gepland zal doorgaan, nadat een eerdere stemming vorige maand op het laatste moment werd afgeblazen.

Net als in België zit ook in het VK het politieke kerstreces erop. In een opiniebijdrage in de krant Mail on Sunday en tijdens een interview met de BBC spoorde premier May de parlementsleden ertoe aan het brexit-akkoord te steunen. Doen ze dat niet, dan begeeft het land zich volgens May op ‘onbekend terrein’.

‘Ik denk niet dat iemand kan voorspellen hoe het parlement zal reageren’, aldus May. ‘De top van (oppositiepartij) Labour verzet zich tegen elk akkoord om een zo groot mogelijke chaos te creëren, er zijn mensen die pleiten voor een tweede referendum om brexit te stoppen en nog anderen die enkel de volgens hen perfecte brexit kunnen steunen. Het gevaar bestaat dat we op het einde van de rit helemaal geen brexit zullen hebben.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content