May vraagt in brief aan Britse volk om steun voor brexitdeal

Theresa May © Belga Image

De Britse premier Theresa May heeft zich in een brief rechtstreeks tot het Britse volk gericht, nu het scepticisme in het Verenigd Koninkrijk groot is over het brexitakkoord met de Europese Unie. Ze vroeg de Britten in de zondag gepubliceerde ‘brief aan de natie’ om de brexitdeal te steunen. De hoofdonderhandelaar van de EU, Michel Barnier, zei bij de start van de buitengewone top in Brussel dat ‘het tijd is dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt’.

‘Een nieuw hoofdstuk in ons nationaal leven gaat van start’, schreef May. Na het vertrek uit de EU eind maart 2019 komt er een moment van ‘vernieuwing en verzoening’ voor de hele natie. Voor- en tegenstanders van de uitstap uit de EU moeten dan weer één volk worden, volgens May.

Het Verenigd Koninkrijk krijgt door de brexit weer de controle over zijn geld, zijn wetten en zijn grenzen. Het is belangrijk zich nu weer op belangrijke thema’s te concenteren, zoals de economie en de nationale gezondheidsdienst NHS, klinkt het. De NHS geldt als zwak en overbelast.

Lees de volledige brexitbrief van Theresa May

Volk

Wellicht is de brief onderdeel van een nieuwe strategie: May wendt zich sinds een paar dagen regelmatig tot het grote publiek en het bedrijfsleven. Britse media vermoeden dat ze zo de druk op het parlement in Londen wil verhogen, dat het akkoord nog moet goedkeuren.

Naast de oppositie hebben veel Brexit-hardliners van Mays eigen conservatieve partij aangegeven tegen te stemmen. Hetzelfde geldt voor de Noord-Ierse DUP, waar Mays minderheidregering van afhangt. De stemming moet in de eerste helft van december plaatsvinden.

Verantwoordelijkheid

De Europese lidstaten zullen zondag op een speciale Europese top in Brussel het uittredingsverdrag goedkeuren. Ook May wordt daar verwacht.

Bij de start van de top zei de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier dat het brexitakkoord dat op tafel ligt, een ‘noodzakelijke stap’ is om vertrouwen te bouwen tussen de EU en het VK na de brexit.

Toen hij op de top aankwam, dankte Barnier uitgebreid zijn medewerkers, die ervoor gezorgd hebben dat de ‘zeer complexe en zeer moeilijke onderhandelingen’ tot een goed einde werden gebracht en een ordelijke exit van het VK uit de EU mogelijk is. Barnier benadrukte dat hij altijd ‘met het VK’ onderhandeld heeft, ‘nooit ertegen’.

Parlement

Als de Europese leiders straks het akkoord goedkeuren, verschuift de aandacht opnieuw naar Londen, waar het parlement over de tekst moet stemmen. Het lijkt op dit moment bijzonder onwaarschijnlijk dat een meerderheid van het Lagerhuis voor de deal stemt. ‘Het is nu tijd dat iedereen – iedereen – zijn verantwoordelijkheid neemt’, zei Barnier.

Als alles volgens plan verloopt, verlaten de Britten op 29 maart 2019 de EU. Maar, zei Barnier, ‘we blijven bondgenoten, partners en vrienden’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content