Intussen is May naar Berlijn doorgevlogen voor een lunchgesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Daarna komt ze naar Brussel voor overleg met Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Onderhandelen

May maakte maandag bekend dat de oorspronkelijk voor vanavond geplande stemming over het akkoord met de EU uitgesteld wordt.

Voor ze het Lagerhuis de kans geeft zich over de tekst uit te spreken, wil ze tegemoetkomingen van de Europese Unie die in de eerste plaats de uitgewerkte oplossing voor de Ierse grenskwestie verteerbaar moeten maken.

Tusk en Juncker hebben al laten weten dat er niet opnieuw onderhandeld kan worden over het brexitakkoord, maar dat over een eventuele verheldering wel te praten valt.

Ook Guy Verhofstadt, die namens het parlement de brexitonderhandelingen volgt, liet er geen twijfel over bestaan dat het vangnet voor Ierland op zijn plaats moet blijven. 'Maar als ze een nauwere relatie met de Europese Unie wil om te vermijden dat deze backstop ooit gebruikt moet worden, dan is er geen obstakel', zo stelde de Belgische oud-premier.

Ierse backstop

Het was haar duidelijk geworden dat 'een aanzienlijke meerderheid' van de parlementsleden het licht niet op groen zou zetten voor de deal die ze eind november met de Europese leiders had afgehamerd.

Ze stelde met name een 'wijdverspreide en diepe bezorgdheid' over de Ierse backstop vast. De backstop is de noodoplossing die ervoor moet zorgen dat er geen harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland wanneer er geen alternatieve oplossing wordt bereikt tijdens de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord. May stemde ermee in dat heel Groot-Brittannië dan in een douaneterritorium met de Europese Unie blijft, en Noord-Ierland een deel van de regels van de Europese eenheidsmarkt blijft volgen.

May liet maandag niet in haar kaarten kijken wanneer ze de stemming over het akkoord wél zou laten doorgaan, maar volgens Downing Street 10 zou het in ieder geval vóór 21 januari zijn. Dat is ook de uiterste datum waarop de stemming moet plaatsvinden.

Intussen is May naar Berlijn doorgevlogen voor een lunchgesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Daarna komt ze naar Brussel voor overleg met Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. May maakte maandag bekend dat de oorspronkelijk voor vanavond geplande stemming over het akkoord met de EU uitgesteld wordt. Voor ze het Lagerhuis de kans geeft zich over de tekst uit te spreken, wil ze tegemoetkomingen van de Europese Unie die in de eerste plaats de uitgewerkte oplossing voor de Ierse grenskwestie verteerbaar moeten maken. Tusk en Juncker hebben al laten weten dat er niet opnieuw onderhandeld kan worden over het brexitakkoord, maar dat over een eventuele verheldering wel te praten valt. Ook Guy Verhofstadt, die namens het parlement de brexitonderhandelingen volgt, liet er geen twijfel over bestaan dat het vangnet voor Ierland op zijn plaats moet blijven. 'Maar als ze een nauwere relatie met de Europese Unie wil om te vermijden dat deze backstop ooit gebruikt moet worden, dan is er geen obstakel', zo stelde de Belgische oud-premier. Het was haar duidelijk geworden dat 'een aanzienlijke meerderheid' van de parlementsleden het licht niet op groen zou zetten voor de deal die ze eind november met de Europese leiders had afgehamerd. Ze stelde met name een 'wijdverspreide en diepe bezorgdheid' over de Ierse backstop vast. De backstop is de noodoplossing die ervoor moet zorgen dat er geen harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland wanneer er geen alternatieve oplossing wordt bereikt tijdens de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord. May stemde ermee in dat heel Groot-Brittannië dan in een douaneterritorium met de Europese Unie blijft, en Noord-Ierland een deel van de regels van de Europese eenheidsmarkt blijft volgen. May liet maandag niet in haar kaarten kijken wanneer ze de stemming over het akkoord wél zou laten doorgaan, maar volgens Downing Street 10 zou het in ieder geval vóór 21 januari zijn. Dat is ook de uiterste datum waarop de stemming moet plaatsvinden.