May: ‘Dit is het juiste akkoord voor het Verenigd Koninkrijk’

© BelgaImage

De Britse premier Theresa May heeft zopas gereageerd op het ontwerpakkoord voor een politieke verklaring over de EU-Britse relaties na de brexit. Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois is voorzichtig positief.

Hoewel nog niet alle problemen zijn uitgeklaard – de tekst rept bijvoorbeeld met geen woord over Gibraltar – noemt de Britse premier de verklaring ‘het juiste akkoord voor het Verenigd Koninkrijk’. ‘Het komt tegemoet aan de keuze in het referendum’, verklaarde ze donderdag aan de pers voor de ingang van haar ambtswoning aan Downing Street 10. Dit ‘geeft ons terug controle over onze grenzen, ons geld en onze wetten, terwijl het onze jobs beschermt, onze veiligheid beschermt, en de integriteit van het Verenigd Koninkrijk beschermt’, maakte de premier zich sterk.

May trekt later deze middag, rond 16 uur Belgische tijd, nog naar het Britse parlement om meer tekst en uitleg te geven bij de verklaring. Daarnaast heeft ze nog een ontmoeting met Oostenrijks bondskanselier Sebastian Kurz, momenteel voorzitter van de EU. In aanloop naar de bijzondere Europese top van zondag zal ze ook met haar andere ambtgenoten spreken, zei May. Zaterdag gaat ze dan opnieuw opnieuw naar Brussel om de laatste losse eindjes aan elkaar te knopen met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Volgens het persagentschap Reuters zou de Spaanse premier Pedro Sanchez niet te spreken zijn over het ontwerpakkoord, omdat er nog geen regeling is voor Gibraltar. Madrid eist sterkere garanties dat het rechtstreeks betrokken blijft bij de beslissingen over dat Britse overzeese gebied. May heeft er in elk geval vertrouwen in dat de Europese regeringsleiders en staatshoofden donderdag het licht op groen zetten. ‘Ik ben zelfverzekerd dat we zondag een deal zullen overeenkomen die de hele Britse familie tevreden zal stemmen, ook Gibraltar. Zo’n akkoord is binnen handbereik, en ik ben vastberaden die ook te bereiken.’

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageert ‘voorzichtig positief’ op de ontwerptekst voor een politieke verklaring over de EU-Britse relaties na de brexit. ‘Een bijkomende stap richting een geordende en handelsvriendelijke brexit’, klinkt het.

‘Bovenop het handelsgedeelte komt er verregaande regelgevende en douanesamenwerking met maatregelen om een ‘level playing field‘ te verzekeren, maakt de Vlaamse minister-president zich sterk. ‘Daarbovenop is er de wil tot een brede samenwerking inzake onder andere onderzoek & ontwikkeling, jeugd, cultuur en onderwijs, maritiem transport en veiligheid en defensie.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content