Sinds de EU-top in Salzburg, enkele weken geleden, is er volgens Theresa May 'al heel wat vooruitgang' geboekt rond de thema's veiligheid, transport en diensten. Dat staat in haar toespraak die zondagavond werd vrijgegeven. Volgens Britse media gaat het onder meer om het statuut voor Gibraltar en de Britse legerbasis op Cyprus. De scheidingsfactuur zou zijn vastgelegd op 39 miljard pond en er is een akkoord over de rechten van EU-burgers in het UK (en vice versa), klinkt het nog.

Maar over de kwestie Ierland blijft de Britse premier gekant tegen het Europese voorstel. Om een grens tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland te vermijden, stelt Europa voor dat Noord-Ierland de facto deel zou blijven uitmaken van de douane-unie en van de interne markt. Dit bedreigt echter de integriteit van Groot-Brittannië en is dus onbespreekbaar voor Londen.

Intussen neemt de druk op May vanuit haar eigen partij toe. Britse kranten verwachten dat de volgende dagen 'de moeilijkste van haar premierschap worden'. Zo zouden woensdagavond verschillende Conservatieven haar leiderspositie opnieuw in vraag proberen stellen.

Sinds de EU-top in Salzburg, enkele weken geleden, is er volgens Theresa May 'al heel wat vooruitgang' geboekt rond de thema's veiligheid, transport en diensten. Dat staat in haar toespraak die zondagavond werd vrijgegeven. Volgens Britse media gaat het onder meer om het statuut voor Gibraltar en de Britse legerbasis op Cyprus. De scheidingsfactuur zou zijn vastgelegd op 39 miljard pond en er is een akkoord over de rechten van EU-burgers in het UK (en vice versa), klinkt het nog. Maar over de kwestie Ierland blijft de Britse premier gekant tegen het Europese voorstel. Om een grens tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland te vermijden, stelt Europa voor dat Noord-Ierland de facto deel zou blijven uitmaken van de douane-unie en van de interne markt. Dit bedreigt echter de integriteit van Groot-Brittannië en is dus onbespreekbaar voor Londen. Intussen neemt de druk op May vanuit haar eigen partij toe. Britse kranten verwachten dat de volgende dagen 'de moeilijkste van haar premierschap worden'. Zo zouden woensdagavond verschillende Conservatieven haar leiderspositie opnieuw in vraag proberen stellen.