Massaprotest dreigt Thailand opnieuw in politieke chaos te storten

© Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Voor de tweede dag op rij zijn in de Thaise hoofdstad Bangkok duizenden tegenstanders van de regering op straat gekomen. De betogers bezetten het ministerie van Financiën.

De betogers, aangespoord door de oppositionele Democratische Partij, roepen ambtenaren op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en willen de regering verlammen en uiteindelijk tot aftreden dwingen.

Volgens hen wordt de regeringspartij Pheu Thai van premier Yingluck Shinawatra de facto geleid door haar broer Thaksin Shinawatra. Thaksin werd in 2006 door het leger afgezet als premier en in 2008 bij verstek veroordeeld tot twee jaar cel wegens corruptie. Hij vluchtte naar het buitenland en leeft sindsdien in ballingschap. Niettemin heeft hij nog altijd veel aanhangers in Thailand, met wie hij nauwe banden onderhoudt.

Omstreden wet

Concrete aanleiding voor het massaprotest is een controversiële amnestiewet van de regering die een einde moet maken aan de politieke onrust die volgde op de staatsgreep van 2006. Door die wet, zo vrezen tegenstanders, zou Thaksin Shinawatra kunnen terugkeren naar Thailand en zijn gevangenisstraf wegens corruptie ontlopen.

De wet werd begin november verworpen door de Senaat, maar lijkt dus wel de sluimerende politieke spanningen in Thailand te doen oplaaien.

Doden

Aanhangers en tegenstanders van Thaksin strijden in Thailand al jaren om de macht. In het voorjaar van 2010 nog legden zijn medestanders, de zogenaamde roodhemden, wekenlang de hoofdstad Bangkok lam. Bij de rellen vielen toen duizenden doden.

Gevreesd wordt dat de protesten leiden tot nieuwe politieke chaos in Thailand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content