In de Iraakse stad Tikrit zijn verschillende massagraven ontdekt met de lichamen van zo'n 1.700 Iraakse soldaten. Ze zouden zijn gedood door militanten van de terreurgroep Islamitische Staat (IS), bericht de BBC.

In totaal gaat het om twaalf graven die zich situeren in de buurt van de voormalige Amerikaanse legerbasis Camp Speicher. Iraakse forensische experts zijn momenteel bezig met de graven bloot te leggen.

'Wie doet zoiets?'

'Eén graf hebben we reeds blootgelegd', vertelt een onderzoeker aan BBC. 'Het was hartverscheurend, we konden onszelf niet bedwingen en barstten allemaal in tranen uit. Welke wilde barbaar doodt koelbloedig 1.700 personen?', vraagt hij zich af.

De rest van de lichamen zullen aan de hand van DNA-stalen geïdentificeerd worden. 'Zodat familieleden een officiële bevestiging kunnen krijgen van de dood van een dierbare', klinkt het.

Olie

Vorig jaar in juni nam IS de macht over in Tikrit. Soennietische jihadisten executeerden toen op grote schaal Iraakse soldaten. De gruwelijke foto's gingen de wereld rond en veroorzaakte hevige verontwaardiging. Na een offensief van bijna een maand slaagde het Irakese leger er intussen in om Tikrit te heroveren.

Tikrit is de grootste stad in de buurt van Bagdad, een tweehonderdtal kilometer verder. De stad grenst aan een gebied vol olievelden.(AVE)

In de Iraakse stad Tikrit zijn verschillende massagraven ontdekt met de lichamen van zo'n 1.700 Iraakse soldaten. Ze zouden zijn gedood door militanten van de terreurgroep Islamitische Staat (IS), bericht de BBC. In totaal gaat het om twaalf graven die zich situeren in de buurt van de voormalige Amerikaanse legerbasis Camp Speicher. Iraakse forensische experts zijn momenteel bezig met de graven bloot te leggen. 'Eén graf hebben we reeds blootgelegd', vertelt een onderzoeker aan BBC. 'Het was hartverscheurend, we konden onszelf niet bedwingen en barstten allemaal in tranen uit. Welke wilde barbaar doodt koelbloedig 1.700 personen?', vraagt hij zich af. De rest van de lichamen zullen aan de hand van DNA-stalen geïdentificeerd worden. 'Zodat familieleden een officiële bevestiging kunnen krijgen van de dood van een dierbare', klinkt het. Vorig jaar in juni nam IS de macht over in Tikrit. Soennietische jihadisten executeerden toen op grote schaal Iraakse soldaten. De gruwelijke foto's gingen de wereld rond en veroorzaakte hevige verontwaardiging. Na een offensief van bijna een maand slaagde het Irakese leger er intussen in om Tikrit te heroveren. Tikrit is de grootste stad in de buurt van Bagdad, een tweehonderdtal kilometer verder. De stad grenst aan een gebied vol olievelden.(AVE)