Massagraf met 150 lichamen ontdekt in Palmyra

Palmyra, nadat IS er werd verdreven © REUTERS

In de Syrische stad Palmyra is een massagraf ontdekt met 150 lichamen. Aan de kledij te oordelen, zijn de slachtoffers vooral burgers.

In de Syrische woestijnstad Palmyra is een massagraf ontdekt van 150 mensen die door de terreurgroep Islamitische Staat (IS) zijn omgebracht. Dat meldt de Engelstalige Russische zender RT (het voormalige Russia Today). Het gemeenschappelijke graf werd ontdekt door Syrische overheidstroepen tijdens herstellingswerken ten zuidoosten van de luchthaven van de antieke stad. Palmyra werd in maart door het Syrische leger en met Russische hulp uit de klauwen van IS bevrijd.

Marteling

De lijken toonden sporen van marteling en verwondingen door kogels. Aan de kledij te oordelen, zijn de slachtoffers vooral burgers.

“Om de tien, vijftien dagen worden in Palmyra massagraven blootgelegd, zij het met minder slachtoffers”, zei de Russische correspondent ter plaatse Artoer Kebekov. In april werd een graf gevonden met de stoffelijke overschotten van 42 burgers en militairen die door IS waren geëxecuteerd. (Belga/AVE)

De hoofdonderhandelaar voor de Syrische oppositie, Mohammed Alloush, heeft zondagavond zijn ontslag aangekondigd. Hij deed dat naar eigen zeggen vanwege de mislukking van de vredesonderhandelingen en het feit dat het regime doelwitten van de rebellen blijft bombarderen.


Het ontslag komt er drie dagen nadat de VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, aan de VN-Veiligheidsraad had verklaard dat er pas ten vroegste weer nieuwe vredesgesprekken over Syrië zouden plaatsvinden binnen twee of drie weken.


“De drie onderhandelingsrondes waren niet succesvol door de koppigheid van het regime, het feit dat het zijn bombardementen blijft voortzetten en zijn agressie tegen het Syrische volk”, aldus Alloush in een persbericht dat hij op Twitter publiceerde.


Hij veroordeelde ook “het onvermogen van de internationale gemeenschap om de resoluties in daden te laten omzetten op vlak van de humanitaire kant van de zaak, het stoppen van de bezettingen, de toegang van hulpkonvooien, de vrijlating van gevangenen en het respecteren van het staakt-het-vuren”. Zo werd de wapenstilstand, die de Verenigde Staten en Rusland op 27 februari oplegden, al verschillende keren geschonden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content