‘Mark Zuckerberg zal voor Amerikaans Congres verschijnen’

Facebook-CEO Mark Zuckerberg. © Reuters

Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, zal naar verwachting getuigen in het Amerikaanse Congres.

Dat vernam het financiële persbureau Bloomberg dinsdag van een ‘functionaris in het Congres die met de zaak vertrouwd is’. Meer nog, drie commissies van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging willen hem horen, schreef de krant Washington Post.

Zuckerberg is onder vuur gekomen van zowel Republikeinse als Democratische leden van het Congres, alsmede Britse parlementsleden omtrent aanwijzingen dat Facebook de privacy van zijn gebruikers niet zo nauw zou hebben genomen.

Volgens de door Bloomberg geciteerde functionaris zou Zuckerberg op 12 april voor de Commissie voor Energie en Handel van het Huis van Afgevaardigden verschijnen. Maar een woordvoerder van Facebook zei die datum niet te kunnen bevestigen. Zuckerberg heeft wel beslist te willen getuigen.

De bewuste Commissie van het Huis overziet Internet. Niet minder dan drie Commissies in het Congres, waaronder ook de Senaatscommissie voor Justitie, hebben de CEO van Facebook gevraagd te komen getuigen, weet de Washington Post. Hoe het verder moet, is echter nog onduidelijk.

De CEO van Facebook wil niet verschijnen voor het Britse parlement.

Cambridge Analytica speelde “cruciale rol” bij Brexit, volgens klokkenluider Wylie

Dataonderzoeker Cambridge Analytica, dat zonder toestemming privégegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers zou hebben aangewend voor politieke doeleinden, heeft ook een cruciale rol gespeeld bij de volksraadpleging over de Brexit. Dat heeft klokkenluider en ex-medewerker van het Britse bedrijf Christopher Wylie gezegd in een onderhoud met verschillende Europese kranten.

Volgens Wylie heeft Aggregate IQ (AIQ), een Canadees databedrijf, samengewerkt met Cambridge Analytica om in de aanloop naar de Brexit-stemming het pro-Brexit-kamp te helpen bij het omzeilen van het uitgavenplafond. Zonder AggregateIQ zou het “Leave”-kamp, dat het referendum nipt won met 2 procent voorsprong, nooit zijn slag hebben thuisgehaald, stelt hij.

De ex-medewerker van Cambridge Analytica neemt het daarnaast wel op voor Facebook, dat “gerepareerd, maar niet gewist” moet worden. Facebook de rug toe keren is volgens hem geen oplossing. “Het is onmogelijk geworden om zonder deze platformen te leven, maar ze moeten omkaderd worden”, luidt zijn pleidooi.

Partner Content