Marine Le Pen wil anti-migratieretoriek blijven afzwakken

Marine Le Pen op 4 juli 2021 tijdens het congres van haar partij

Op een bijeenkomst van de extreemrechtse Franse partij Rassemblement National (RN) heeft de pas herkozen partijleider Marine Le Pen zondag haar belofte uit 2018 herhaald om de anti-immigratie- en anti-EU-retoriek van haar partij af te zwakken.

‘We zullen niet teruggaan naar het Front National’, zei ze, verwijzend naar de oude naam van de partij, die ze in 2018 veranderde als onderdeel van een imagowijziging.

In de aanloop naar de regionale verkiezingen van vorige maand stond het RN hoog in de peilingen, maar het won uiteindelijk in geen enkele van de dertien regio’s waar gestemd werd. Het teleurstellende resultaat riep vragen op over de strategie van Le Pen om zich als een meer centristische kracht te positioneren, en de partij te ‘normaliseren’. Het zou haar proteststemmen hebben gekost.

De 52-jarige Le Pen, die zei dat ze niet ontmoedigd was door het resultaat in de regionale verkiezingen, herhaalde dat ze haar partij wil blijven ‘openstellen’ voor andere politieke krachten.

Gele hesjes

Ze deed in haar speech een speciaal beroep op de ‘gele hesjes’ die in 2018 en 2019 week na week demonstraties organiseerden in Parijs en andere steden, waarbij ze verschillende toegevingen van de regering gedaan kregen. Veel gele hesjes zagen de soms gewelddadige protesten als bewijs dat de straat machtiger is dan de stembus.

‘De enige winnaar van niet stemmende gele hesjes is Macron’, waarschuwde Le Pen.

‘Marine président’

Dat de retoriek zachter wordt, heeft niet noodzakelijk inhoudelijke gevolgen. ‘We hadden gelijk’, zei Le Pen onder meer in haar toespraak. ‘We hadden gelijk over immigratie, over de neergang en wreedheid van de samenleving, over globalisering en zoveel andere onderwerpen die het politieke debat domineren.’

Uit peilingen blijkt dat de presidentsverkiezingen zullen neerkomen op een nieuw duel tussen Le Pen en de centristische president Emmanuel Macron, die tegenover elkaar stonden in de tweede en laatste ronde van de verkiezingen van 2017. Op basis van de huidige peilingen zou Macron Le Pen ruim verslaan.

Tijdens haar toespraak spiegelde Le Pen haar aanhang ‘de overwinning’ voor.

‘Een overwinning op een systeem dat de rangen sluit, is in opbouw, wordt veroverd en deze overwinning, daar streven we naar’, zei de kandidate voor het Elysée tegenover militanten, die ‘Marine président’ scandeerden.

Partner Content