Marine Le Pen herkozen als partijleidster Rassemblement National

Rassemblement National van Marine Le Pen doet het steeds beter in peilingen © belga

Marine Le Pen is vandaag herkozen als partijleidster van de Franse extreemrechtse partij Rassemblement National. Dat ze een nieuw mandaat krijgt aan het hoofd van het vroegere Front National was meer dan verwacht. Le Pen was de enige kandidate. Ze leidt de partij al zowat tien jaar.

Rassemblement National blaast dit weekend verzamelen in de zuidelijke stad Perpignan. Donderdag was er de stemming, waarvan de resultaten vandaag bekendgemaakt werden. Le Pen veroverde 98,35 procent van de stemmen, de rest stemde blanco of ongeldig. Hoeveel mensen een stem uitbrachten, deelde de partij niet mee.

Le Pen zal het voorzitterschap in de herfst tijdelijk onderbreken om zich voor te bereiden op de presidentsverkiezingen in de lente van volgend jaar – de partijleden keurden daarvoor een statutenwijziging voor een tijdelijk voorzitterschap goed.

Afknapper

De regionale en departementsverkiezingen van afgelopen weekend waren alvast een afknapper voor Le Pen. Haar partij brak in geen enkele regio door, de rechtse en linkse partijen verdeelden de buit. In de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur was het RN weliswaar de grootste in de eerste ronde, maar de formatie delfde het onderspit in de tweede. De zege ging er naar de rechtse Les Républicains, nadat het linkse blok zich teruggetrokken had voor de tweede ronde. Ook centrumformatie La République en Marche van president Emmanuel Macron kon geen enkele regio in de wacht slepen.

Le Pen schreef de slechte uitslag toe aan de zeer lage opkomst van de kiezers. De stembusgang zorgde voor onrust in de partij, al is het niet tot publieke weerstand tegen Le Pen gekomen. De partij hoopte in minstens één regio te winnen. Volgens de peilingen zou Le Pen bij de presidentsverkiezingen volgend jaar doorstoten naar de twee ronde, samen met Macron.

Volgens lokale media protesteerden honderden mensen zaterdag in Perpignan tegen de tweedaagse bijeenkomst van het Rassemblement Nationale.

Partner Content