Marine Le Pen betrokken bij stemfraude in Europees parlement

Marine Le Pen (Front national) en Geert Wilders (Partij Voor de Vrijheid). © BelgaImage

Marine Le Pen, de voorzitter van het Franse Front National (FN), is in het Europees Parlement betrapt op stemfraude. Haar Nederlandse fractiegenoot Marcel de Graaff (PVV) stemde in de plaats van Le Pen terwijl ze zelf de zaal al verlaten had. Volgens Le Pen ligt de fout bij De Graaff.

In de wandelgangen wordt over het “Le Pencident” gesproken.

Omdat het een erg lange en technische stemming was – onder meer de begroting 2016 lag voor – had niemand meteen in de smiezen dat Marcel de Graaff, lid van de rechts-populistische PVV van Geert Wilders, twee stemkaarten aan het gebruiken was, tot de Zweedse Anna Maria Corazza Bildt (EVP ) er de aandacht van de parlementsleden op vestigde. “Ik wilde de idioot niet uithangen, maar ik wil dat de diensten van het parlement natrekken wat er gebeurde. Als ze niet stemde, is dat behoorlijk slecht en ernstig”.

Sanctie?

Meteen startten de diensten van het parlement een onderzoek om na te gaan of Le Pen inderdaad haar stemkaart doorgegeven had. In de late namiddag kwam de bevestiging: videobeelden bewijzen dat er naar het einde van de stemming toe vanop de bank van Le Pen is gestemd zonder dat de FN-voorzitter nog in de plenaire zaal aanwezig was. De Graaff heeft volgens de site Politico tijdens de sessie 15 keer in plaats van Le Pen gestemd. Videobeelden bewijzen volgens Belga dat Marcel de Graaff minstens 8 keer een dubbele stem uitbracht. Het is niet duidelijk of Le Pen en/of de Graaff een reprimande, schorsing of boete mogen verwachten. De EVP, de grootste fractie in het parlement, vraagt dat voorzitter Martin Schulz de zaak naar zich toetrekt.

Le Pen: niet mijn fout

Le Pen verklaarde in een reactie dat zij niet op de hoogte was, en niet verantwoordelijk is, als een ander gebruik maakt van haar stemkaart. “Als de feiten kloppen, is degene die de feiten pleegde verantwoordelijk”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content