Mansour ingezworen als nieuwe interim-president Egypte

© Reuters

Adly Mansour in beëdigd als interim-president van Egypte. ‘Ik zweer bij God dat ik de wet en de constitutie zal respecteren’, klonk het.

Mohammed Morsi is niet langer president van Egypte. De grondwet werd opgeschort en de president van het constitutioneel hof, Adly Mansour, neemt tot er nieuwe verkiezingen komen, de leiding over het land over. Dat kondigde legerchef Abdel Fattah al-Sisi, geflankeerd door militaire leiders, aan.

De 67-jarige Adly Mansour werd in 2011 benoemd tot voorzitter van het hoogste rechtsorgaan in Egypte, waar hij al sinds 1992 in dienst was als plaatsvervangend hoofd. Hij schreef vorig jaar mee aan de wet die vrije verkiezingen mogelijk maakten.

Mansour volgde dankzij een beurs een opleiding aan het prestigieuze Franse Ecole Nationale de l’Administration. Tijdens het Mubarak-tijdperk werkte hij als rechter voor religieuze rechtbanken. Hij diende als rechter ook civiele en strafrechtbanken. De overgangspresident is getrouwd en heeft twee zonen en een dochter.

Mansour zal aan het hoofd staan van een overgangsregering over de partijgrenzen heen, die nieuwe presidents- en parlementsverkiezingen moet voorbereiden. De nieuwe regering moet ook grondwetswijzigingen uitwerken.

Aanhoudingsbevel leider Moslimbroederschap

De justitie in Egypte heeft ondertussen een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de spirituele leider van de Moslimbroederschap, Mohammed Badie, voor het aanzetten tot het doden van vreedzame betogers, zo heeft het officiële persbureau Mena gemeld.

Ook is er op dezelfde grond een arrestatiebevel tegen de adjunct van Badie, Khayrat al-Shater.

Waar Mohammed Morsi zich momenteel bevindt is nog onduidelijk.

Afrikaanse Unie dreigt Egypte te schorsen

De Afrikaanse Unie overweegt Egypte te schorsen. Dat meldde een bron aan het persbureau Reuters. Het uitgangspunt van de Afrikaanse Unie is lidstaten te schorsen bij een niet-democratische machtswisseling.

Op het einde van de week zou de Unie samenkomen om de zaak te bespreken. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content