Manifestatie tegen regering en geplande kieshervorming in Mexico

Een betoogster in Ciudad Juarez, Mexico op 13 november 2022. © Reuters

In Mexico-stad hebben zondag tienduizenden mensen deelgenomen aan een manifestatie tegen de plannen voor een kieshervorming van de linkse president Andres Manuel Lopez Obrador. Het gaat om de grootste mobilisatie tegen de huidige regering van de voorbije jaren.

De manifestanten verwerpen het voorstel van de president omdat het volgens hen de onafhankelijkheid van het Nationaal Electoraal Instituut (INE), dat sinds de oprichting in 1990 belast is met de organisatie van de verkiezingen, in gevaar brengt. Onder de demonstranten bevond zich onder andere voormalig president Vicente Fox (2000-2006).

President Lopez Obrador, die na bijna vier jaar nog steeds erg populair is, is ervan overtuigd dat het INE fraude heeft verdoezeld bij de twee vorige verkiezingen in 2006 en 2012, die hij verloor.

In 2018 werd Lopez Obrador verkozen voor een termijn van zes jaar, die eindigt in 2024, wanneer de volgende presidentsverkiezingen plaatsvinden.  De voorgestelde hervorming houdt in dat de leden van de raad van bestuur van het INE door het volk worden gekozen en dat de subsidies aan politieke partijen worden verlaagd.

Ook wordt het aantal leden van de Kamer van afgevaardigden teruggebracht van 500 naar 300, en het aantal senatoren van 128 naar 96. De partij van Lopez Obrador en zijn bondgenoten domineren beide kamers van het Congres.

Partner Content