De protesten tegen de verkiezing gaan hun derde nacht in. Gisteran al laaide het geweld erg op, en waren er overal in de VS meldingen van racistische haatmisdrijven. Ze beschuldigen hem ervan minderheden uit te sluiten en roepen op tot respect voor de rechten en vrijheden.

In Portland, in de staat Oregon, meldde de politie via Twitter dat een schietpartij had plaatsgevonden. De dader vuurde meerdere schoten af, maar het slachtoffer overleefde de aanval. De politie verspreidde intussen het signalement van de dader.

In New York kwamen zowat 1.200 mensen samen in het park aan Washington Square, en stapten naar de Trump Tower. Sommige aanwezigen zwaaiden met Mexicaanse vlaggen, anderen hadden posters van de Democratische verliezer van de presidentsverkiezing Hillary Clinton bij zich. Ze riepen slogans als "dit is niet onze president".

Ook in bijvoorbeeld Dallas, Atlanta en Miami gingen betogingen door.

De manifestaties van vrijdag verliepen veelal rustig, nadat woensdag en donderdag op sommige plaatsen geweld was uitgebroken. Donderdag werden in Portland 26 mensen opgepakt.

'Waar mensen elkaar graag zien'

Trump zelf haalde donderdag nog zwaar uit naar de manifestanten op Twitter. "Ik heb net een zeer open en succesvolle presidentsverkiezing gehad. Nu zijn professionele manifestanten, aangemoedigd door de media, aan het protesteren. Zeer oneerlijk!", tweette hij. Vrijdagochtend veranderde hij zijn toon echter, en reageerde hij op een veel "presidentiëlere manier" op de protesten: "Ik hou van het feit dat de kleine groepen manifestanten van gisterenavond gepassioneerd zijn door ons geweldig land. We zullen allemaal samenkomen en trots zijn!". Trump verklaarde tijdens een interview met Wall Street Journal nog dat hij "een land wil waar de mensen elkaar graag zien".

Hij denkt echter niet dat hij met zijn campagneretoriek, waarin hij Mexicanen bijvoorbeeld verkrachters en dieven heeft genoemd, te ver is gegaan. "Neen, ik heb gewonnen", antwoordde hij op die vraag.

(Belga/RR/SK)

De protesten tegen de verkiezing gaan hun derde nacht in. Gisteran al laaide het geweld erg op, en waren er overal in de VS meldingen van racistische haatmisdrijven. Ze beschuldigen hem ervan minderheden uit te sluiten en roepen op tot respect voor de rechten en vrijheden.In Portland, in de staat Oregon, meldde de politie via Twitter dat een schietpartij had plaatsgevonden. De dader vuurde meerdere schoten af, maar het slachtoffer overleefde de aanval. De politie verspreidde intussen het signalement van de dader.In New York kwamen zowat 1.200 mensen samen in het park aan Washington Square, en stapten naar de Trump Tower. Sommige aanwezigen zwaaiden met Mexicaanse vlaggen, anderen hadden posters van de Democratische verliezer van de presidentsverkiezing Hillary Clinton bij zich. Ze riepen slogans als "dit is niet onze president". Ook in bijvoorbeeld Dallas, Atlanta en Miami gingen betogingen door. De manifestaties van vrijdag verliepen veelal rustig, nadat woensdag en donderdag op sommige plaatsen geweld was uitgebroken. Donderdag werden in Portland 26 mensen opgepakt. Trump zelf haalde donderdag nog zwaar uit naar de manifestanten op Twitter. "Ik heb net een zeer open en succesvolle presidentsverkiezing gehad. Nu zijn professionele manifestanten, aangemoedigd door de media, aan het protesteren. Zeer oneerlijk!", tweette hij. Vrijdagochtend veranderde hij zijn toon echter, en reageerde hij op een veel "presidentiëlere manier" op de protesten: "Ik hou van het feit dat de kleine groepen manifestanten van gisterenavond gepassioneerd zijn door ons geweldig land. We zullen allemaal samenkomen en trots zijn!". Trump verklaarde tijdens een interview met Wall Street Journal nog dat hij "een land wil waar de mensen elkaar graag zien". Hij denkt echter niet dat hij met zijn campagneretoriek, waarin hij Mexicanen bijvoorbeeld verkrachters en dieven heeft genoemd, te ver is gegaan. "Neen, ik heb gewonnen", antwoordde hij op die vraag. (Belga/RR/SK)