Man die president Kennedy redde overleden

Eroni Kumana, de man die de latere president John Kennedy hielp redden, is op 93-jarige leeftijd overleden.

De feiten dateren van augustus 1943. De 28-jarige John Kennedy had de leiding over een patrouilleboot die in de Stille Oceaan, ter hoogte van de Solomoneilanden, moest proberen Japanse troepentransporten te verstoren.

Op een donkere nacht werd het patrouillebootje echter geramd door een veel grotere Japanse destroyer. De patrouilleboot ontplofte. Enkele opvarenden lieten het leven. Kennedy zwom met de overlevenden, waarvan enkele gekwetst, ongeveer 5 km naar het dichtstbijzijnde eiland. Volgens de overlevering hield hij het lint van het reddingsvest van een gewonde kompaan in zijn mond en sleurde hij die zo mee.

Met een man of tien bereikte hij een onbewoond eiland, waar ze alleen kokosnoten vonden.

Na een paar dagen stak de honger op, en zwom Kennedy naar een groter eiland in de buurt. Daar vond hij, in een kano, Eroni Kumana, en diens vriend Biuku Gasa. De twee werkten als informanten voor de geallieerden.

Kokosscherf

Kennedy gaf de twee een boodschap mee die hij in een kokosscherf kerfde. Kumana en Gasa peddelden 55 kilometer door vijandelijk gebied naar de dichtstbijzijnde geallieerde post, bemand door Australiërs. De Australiërs lazen de boodschap en organiseerden een reddingsmissie. Korte tijd later werden Kennedy en zijn uitgehongerde kompanen, die al als dood waren opgegeven, opgepikt.

De episode droeg bij tot de heldenstatus en de latere presidentsverkiezing van Kennedy.

De kokosscherf stond tot het laatst op zijn bureau.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content