Man die het Witte Huis binnendrong, had 800 cartouches munitie in auto

De omheining aan het Witte Huis - niet alleen klom de man erover, hij bereikte het Witte Huis en drong ook daar even binnen. © Reuters

De 42-jarige veteraan die vrijdag over de omheining kroop, door de tuin van het Witte Huis rende en even in het gebouw binnendrong, had al eerder getoond dat iets van plan was. Vrijdag droeg hij een mes bij zich en hij had 800 cartouches munitie in zijn auto, naast twee bijlen en een machete.

Dat heeft de aanklager bekendgemaakt.

Volgens zijn familie is de 42-jarige, gelauwerde veteraan, die in totaal 10 jaar in het leger heeft gediend, en daarvan 15 maanden in Irak was gestationeerd, “een lieve man, getekend door de oorlog”. Hij zou lijden aan het Post-Traumatisch Stress Syndroom.

Hij heeft de afgelopen maanden enkele keren het Witte Huis geviseerd. In juli werd hij gearresteerd met een geweer en een kaart waarop het Witte Huis was omcirkeld. Een maand later liep hij met een bijl voorbij het Witte Huis.

‘Gevaarlijk’

Volgens procureur David Mudd vormde hij een gevaar voor president Barack Obama die samen met zijn gezin net met een helikopter was weggevlogen. De Secret Service heeft intussen de bewaking opgevoerd en er wordt herbekeken welke maatregelen en procedures nodig zijn.

Volgens de Amerikaanse media werd de man, die volgens de procedure neergeschoten had moeten worden, doorgelaten omdat de geheime dienst vooraf af kennis had van de man en hem niet als heel bedreigend beschouwde.

In één week drongen twee mannen binnen in het Witte Huis.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content