Maltese journaliste die blogde over Panama Papers gedood door autobom

Daphne Capuana Galizia © Reuters

Daphne Caruana Galizia, een bekende Maltese onderzoeksjournaliste, is vandaag om het leven gekomen door een ontploffing van wat wellicht een bomauto was.

Een vooraanstaande Maltese journaliste en blogster heeft maandag de dood gevonden in wat wellicht de ontploffing van een bomauto is. Dit heeft premier Joseph Muscat bevestigd. Hij beloofde niet te zullen rusten vooraleer gerechtigheid is geschied en de verantwoordelijke(n) is/zijn gevat.

Blogster en krantencolumniste Daphne Caruana Galizia kwam om toen een explosief, vermoedelijk een bom, afging in haar auto. Dat gebeurde vlakbij haar woning in Bidnija om 15 uur. De politie zei dat het lichaam in de wagen onherkenbaar is verminkt. “Iedereen weet dat mevrouw Caruana Galizia een scherpe criticus was van mij, zowel politiek als persoonlijk, maar niemand kan deze barbaarse daad op welke manier dan ook rechtvaardigden”, zei de premier. Als onderzoeksjournaliste beet ze zich vast in dossiers rond financiële, fraude, corruptie en witwassen.

De 53-jarige had net voor haar dood een kritisch stuk online geplaatst over de kabinetschef van de premier. Muscat zei in het parlement dat hij in het buitenland veiligheidsexperts zal rekruteren om de dader(s) te vatten. “We zullen elke steen omkeren”, klonk het.

Volgens The Guardian had de journaliste twee weken geleden al aan de politie gemeld dat ze doodsbedreigingen kreeg.

Caruana Galizia was een uitgesproken criticus van de regering. De afgelopen twee jaar schreef ze veel vlijmscherpe stukken in de nasleep van de Panama Papers, waarbij twee regeringsleden betrokken waren. De Panama Papers zijn een gigantisch datalek bij het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, dat de banden onthult tussen meer dan 200.000 bedrijven op belastingparadijzen en twaalf wereldleiders, allerhande andere politici, bedriegers, drugstrafikanten, miljardairs, celebrities en sportsterren.

In de Panama Papers doken ook namen op van Maltese politici.

Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) reageert geschokt op het nieuws, en zegt heel bezorgd te zijn over de persvrijheid in Malta. Matthew Caruana Galizia, zoon van de overleden journaliste, werkt ook voor het ICIJ.

Volgens Europees Parlementsvoorzitter Antonio Tajani is de moord op de vrouw een “tragisch voorbeeld van een journalist die haar leven gaf om de waarheid te vinden”. “Ze zal niet vergeten worden.”

Partner Content