Het parlement van Malta heeft een historische wet goedgekeurd die echtscheiding legaliseert.

Als ook president George Abela zijn handtekening zet, wat slechts een formaliteit is, treedt de wet in oktober in voege.

Buitenland

Het overwegend katholieke Malta is momenteel nog het enige land van de Europese Unie waar koppels niet officieel kunnen scheiden. Huwelijken kunnen alleen worden ontbonden door ingewikkelde procedures die tot acht jaar kunnen duren.

Inwoners van het eiland in de Middellandse Zee moeten daarom naar het buitenland reizen om te kunnen scheiden. Hun echtscheiding wordt dan erkend in Malta.

Premier tegen

De wet is aangenomen met 52 stemmen voor, 11 tegen en 5 onthoudingen. Negentien leden van de regerende Nationalistische Partij stemden voor en gingen zo in tegen het officiële partijstandpunt. Premier Lawrence Gonzi stemde tegen. Hij gelooft dat het legaliseren van scheidingen zal leiden tot verzwakking van de gezinsstructuur.

In mei had circa 53 procent van de Maltezen in een referendum al voor de legalisering van echtscheiding gestemd.

Nu Malta de echtscheiding legaliseert, blijven Vaticaanstad en de Filippijnen de enige staten op aarde waar koppels niet officieel kunnen scheiden. (KVDA)

Het parlement van Malta heeft een historische wet goedgekeurd die echtscheiding legaliseert. Als ook president George Abela zijn handtekening zet, wat slechts een formaliteit is, treedt de wet in oktober in voege. Buitenland Het overwegend katholieke Malta is momenteel nog het enige land van de Europese Unie waar koppels niet officieel kunnen scheiden. Huwelijken kunnen alleen worden ontbonden door ingewikkelde procedures die tot acht jaar kunnen duren. Inwoners van het eiland in de Middellandse Zee moeten daarom naar het buitenland reizen om te kunnen scheiden. Hun echtscheiding wordt dan erkend in Malta. Premier tegen De wet is aangenomen met 52 stemmen voor, 11 tegen en 5 onthoudingen. Negentien leden van de regerende Nationalistische Partij stemden voor en gingen zo in tegen het officiële partijstandpunt. Premier Lawrence Gonzi stemde tegen. Hij gelooft dat het legaliseren van scheidingen zal leiden tot verzwakking van de gezinsstructuur. In mei had circa 53 procent van de Maltezen in een referendum al voor de legalisering van echtscheiding gestemd. Nu Malta de echtscheiding legaliseert, blijven Vaticaanstad en de Filippijnen de enige staten op aarde waar koppels niet officieel kunnen scheiden. (KVDA)