Malinese junta verleent gratie aan veroordeelde Ivoriaanse soldaten, Ivoorkust wil betrekkingen normaliseren

Asimi Goita, huidige leider van de junta in Mali © Reuters

Het West-Afrikaanse land Ivoorkust wil “normale betrekkingen hernemen” met zijn buurland Mali. Dat heeft de Ivoriaanse president Alassane Ouattara zondag meegedeeld. De aankondiging komt er naar aanleiding de terugkeer van 46 Ivoriaanse soldaten, die in Mali zes maanden hebben gevangengezeten.

“Nu deze crisis achter ons ligt, kunnen we de normale betrekkingen hernemen met ons broederland Mali, dat ons nodig heeft, net zoals wij hen nodig hebben.” Dat verklaarde de president tijdens een ceremonie ter ere van de terugkeer van de soldaten.

De verhoudingen tussen beide landen waren vertroebeld geraakt na de arrestatie van 49 Ivoriaanse soldaten, die naar Mali waren gegaan om deel te nemen aan een VN-missie. De Malinese junta bestempelde de soldaten als “huurlingen” en veroordeelde hen tot zware straffen. Maar vrijdag werd beslist om hen gratie te verlenen.  Door die beslissing werden zaterdag 46 Ivoriaanse soldaten vrijgelaten, die in de loop van de avond zijn geland op de luchthaven van de Ivoriaanse stad Abidjan. Drie vrouwelijke soldaten waren eerder al vrijgelaten.

Partner Content