Mali: ‘Informele gesprekken over Belgische steun’

© AFP
Elisabeth Ackaert

België is voorlopig nog niet gevraagd om Frankrijk bij te staan tijdens haar missie in Mali. Al zijn er volgens bronnen bij Defensie wel “informele gesprekken aan de gang met Parijs”. Intussen gaan de bombardementen op rebellendoelen ongehinderd verder.

Frankrijk heeft België voorlopig nog niet officieel aangesproken om steun te bieden tijdens het offensief in Mali, waar het land samen met Senegal, Burkina Faso, Togo en Nigeria de extremistische moslimrebellen in het noorden van het land een halt wil toeroepen die in de richting van hoofdstad Bamoko optrekken. Maar volgens verschillende bronnen bij het departement Defensie zijn er wel informele gesprekken aan de gang tussen Frankrijk en België over de zaak.

Europese steun

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius kreeg Parijs wel al steun van andere Europese landen, maar nog niet in de vorm van troepenmachten.

Zo besliste Groot-Brittannië om Frankrijk logistieke steun te bieden in haar strijd tegen de islamitische rebellen. “Het gaat om zuiver logistieke steun, maar dat kan ook uitgebreid worden naar het uitwisselen van informatie”, deelde de Britse premier David Cameron mee. Vanuit Normandië vertrekken twee Britse Royal Air Force transportvliegtuigen richting Mali met aan boord Franse pantservoertuigen

Ook Duitsland heeft zich voor de Franse actie uitgesproken, maar is voorlopig ook nog niet happig om soldaten richting Afrika te zenden. Het land denkt meer in de richting van logistieke, humanitaire of medische hulp.

De Verenigde Staten scharen zich ook achter het initiatief van Frankrijk, en overwegen wel om militairen te sturen.

Banden met Al-Qaeda

Intussen gaan de bombardementen in het noorden van het land op rebellenbasissen onvermoeid verder. Vanuit Tsjaad en Frankrijk vliegen militaire toestellen af en aan richting Mali. Eerst beschoten de troepen stellingen in het centrum van het land, als directe ondersteuning van de Malinese regeringstroepen. Nu bestookt Frankrijk ook doelwitten centraal in het rebellengebied.

In het oosten en het centrum van het land zijn de rebellentroepen intussen gehinderd in hun opmars, maar intussen zouden verschillende strikt islamitische groeperingen de grens tussen Mauritanië en Mali zijn overgestoken en slaags geraakt met de regeringstroepen. Volgens de Malinese autoriteiten zijn zij verbonden met AQAM (Al-Qaeda in de Magreb), een gewapende militie.

De Malinese moslimgroeperingen hebben er al mee gedreigd om Frankrijk te treffen in het “hart”. Of het over een concrete dreiging gaat tegenover Parijs is nog niet duidelijk. De veiligheidsmaatregelen in Frankrijk werden intussen wel verscherpt.

“Kwestie van weken” Volgens Frankrijk is de actie in Mali, die vrijdag startte, slechts een kwestie van weken. Fabius weigert de operatie in Afrika te vergelijken met de Europese missies in Afghanistan. “In een volgende fase kunnen we als back-up steun bieden aan de lokale autoriteiten. Maar we plannen niet om hier maanden of jaren te blijven”, meent Fabius.

De islamitische rebellengroepen en de Toearegs in het land maakten van de chaos na de coup in april vorig jaar gebruik om op te rukken naar de hoofdstad en verschillende gebieden in te nemen. Dit weekend nog veroverden ze de stad Diabaly, waar een grote kazerne van het Malinese leger zich bevindt.

De VN-Veiligheidsraad komt samen om het onderwerp te bespreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content