Franse, Malinese en Nigeriaanse soldaten zijn zondagochtend de noordelijke Malinese stad Bourem binnengegaan. De stad ligt op zo'n tachtig kilometer van Gao, de plek die ze sinds begin deze week weer onder controle hebben. Intussen blijven wel berichten opduiken van foltering en moord door Malinese soldaten, ook onder de ogen van de Fransen.

Mensenrechtenorganisaties maakten de voorbij weken al herhaaldelijk melding van foltering en moordpartijen door de Malinese regeringstroepen. De omvang van de feiten blijft wel moeilijk te achterhalen. Geconfronteerd met getuigenissen gaf kolonel Saliou Maïga van de politie in Gao te kennen dat hij inderdaad weet heeft van foltering in zijn stad. Zijn diensten hebben daar echter niets mee te maken, onderstreept hij. Maïga zegt dat heel wat mensen in Gao net bescherming komen zoeken.

"Zij die hierheen komen, zijn al gefolterd door het Malinese leger", vertelde een anonieme agent in Gao aan het Franse persagentschap AFP. "Ze zijn een beetje met veel (sic) en bijna altijd bleekhuiden", een term waarmee de verwegend zwarte bevolking in de regio's verwijst naar Touaregs en Arabieren. "Men neemt ze gevangen, men foltert ze en nadien brengt men ze hier naar het politiebureau. Maar hier (op het bureau, nvdr.) zijn er geen problemen", aldus nog dezelfde bron. (Belga/SD)


Franse, Malinese en Nigeriaanse soldaten zijn zondagochtend de noordelijke Malinese stad Bourem binnengegaan. De stad ligt op zo'n tachtig kilometer van Gao, de plek die ze sinds begin deze week weer onder controle hebben. Intussen blijven wel berichten opduiken van foltering en moord door Malinese soldaten, ook onder de ogen van de Fransen. Mensenrechtenorganisaties maakten de voorbij weken al herhaaldelijk melding van foltering en moordpartijen door de Malinese regeringstroepen. De omvang van de feiten blijft wel moeilijk te achterhalen. Geconfronteerd met getuigenissen gaf kolonel Saliou Maïga van de politie in Gao te kennen dat hij inderdaad weet heeft van foltering in zijn stad. Zijn diensten hebben daar echter niets mee te maken, onderstreept hij. Maïga zegt dat heel wat mensen in Gao net bescherming komen zoeken. "Zij die hierheen komen, zijn al gefolterd door het Malinese leger", vertelde een anonieme agent in Gao aan het Franse persagentschap AFP. "Ze zijn een beetje met veel (sic) en bijna altijd bleekhuiden", een term waarmee de verwegend zwarte bevolking in de regio's verwijst naar Touaregs en Arabieren. "Men neemt ze gevangen, men foltert ze en nadien brengt men ze hier naar het politiebureau. Maar hier (op het bureau, nvdr.) zijn er geen problemen", aldus nog dezelfde bron. (Belga/SD)