Tegelijkertijd liet Najib de deur wel op een kier voor een verrassing. Zijn politieke beweging Barisan Nasional, die zestig jaar aan de macht was in Maleisië, zal 'elke beslissing die de koning neemt respecteren', zei hij. Daarmee leek te zeggen dat de koning nog zou kunnen ingrijpen.

Geen enkele partij binnen de oppositiecoalitie Pakatan Harapan - 'de alliantie van de hoop' - haalde een gewone meerderheid in de stembusslag, waardoor de koning eigenlijk kan beslissen wie premier wordt. 'Ik roep alle Maleisiërs op om kalm te blijven en te vertrouwen in de vorst. Er zal zeker verandering komen', sprak hij.

Mahathir heeft al verklaard dat zijn regering de rechtsstaat in Maleisië zal herinvoeren, en ervoor zal zorgen dat wie de wetten niet naleeft, gestraft zal worden. De 92-jarige wordt de oudste verkozen leider ter wereld. Hij was al eens premier van Maleisië, tussen 1981 en 2003.

Mahathir en Razak waren vroeger politieke bondgenoten, maar twee jaar geleden kwam het tot een breuk tussen de twee, omdat Najib betrokken zou zijn geweest bij een witwasoperatie met overheidsgeld. Hij heeft de beschuldigingen steeds ontkend, en de procureur-generaal heeft de premier vrijgesproken van alle beschuldigingen.

Tegelijkertijd liet Najib de deur wel op een kier voor een verrassing. Zijn politieke beweging Barisan Nasional, die zestig jaar aan de macht was in Maleisië, zal 'elke beslissing die de koning neemt respecteren', zei hij. Daarmee leek te zeggen dat de koning nog zou kunnen ingrijpen.Geen enkele partij binnen de oppositiecoalitie Pakatan Harapan - 'de alliantie van de hoop' - haalde een gewone meerderheid in de stembusslag, waardoor de koning eigenlijk kan beslissen wie premier wordt. 'Ik roep alle Maleisiërs op om kalm te blijven en te vertrouwen in de vorst. Er zal zeker verandering komen', sprak hij.Mahathir heeft al verklaard dat zijn regering de rechtsstaat in Maleisië zal herinvoeren, en ervoor zal zorgen dat wie de wetten niet naleeft, gestraft zal worden. De 92-jarige wordt de oudste verkozen leider ter wereld. Hij was al eens premier van Maleisië, tussen 1981 en 2003.Mahathir en Razak waren vroeger politieke bondgenoten, maar twee jaar geleden kwam het tot een breuk tussen de twee, omdat Najib betrokken zou zijn geweest bij een witwasoperatie met overheidsgeld. Hij heeft de beschuldigingen steeds ontkend, en de procureur-generaal heeft de premier vrijgesproken van alle beschuldigingen.