Maleisische christenen mogen geen ‘Allah’ zeggen

Maleisische moslims demonstreren tegen het gebruik van het woord 'Allah' door christenen © REUTERS

In Maleisië hebben rechters geoordeeld dat het gebruik van het woord ‘Allah’ door christenen voor te veel verwarring zorgt in de samenleving.

Een Maleisische rechtbank heeft beslist dat christenen het woord ‘Allah’ niet mogen gebruiken om naar God te verwijzen. Dat bericht het Britse dagblad The Guardian. Het vonnis gaat in tegen een eerdere uitspraak uit 2009.

Toen de regering van Maleisië in 2009 vond dat de Maleise editie van de katholieke krant The Herald het recht niet had om het woord ‘Allah’ te gebruiken om naar de christelijke god te verwijzen, kwam het tot een rechtszaak. Maleisische rechters beslisten toen dat het blad de naam ‘Allah’ mocht gebruiken. Maar dat leidde tot religieuze spanningen in het land.

Drie rechters hebben nu in hoger beroep geoordeeld dat het gebruik van het woord ‘Allah’ door niet-moslims voor te veel verwarring zorgt in de samenleving. Volgens de rechters is het woord ‘Allah’ geen integraal onderdeel van het christelijke geloof.

Bijbelvertalingen

Maleisische christenen reageren verbolgen op de uitspraak. Zij stellen dat het gebruik van de naam ‘Allah’ in Maleise Bijbelvertalingen al dateert van voor de onafhankelijkheid van Maleisië. Het woord ‘Allah’ is eigenlijk gewoon Arabisch voor ‘God’. In moslimlanden wordt het woord al eeuwenlang gebruikt door christelijke minderheden.

In de federale kieskoninkrijk Maleisië is ruim 60 procent van de bevolking moslim. De soennitische islam is er de officiële godsdienst. Maar het land heeft ook een grote Chinese en Indiase minderheid. Zo’n 9 procent van de bevolking hangt het christendom aan. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content