Maduro geeft cyberaanval schuld van langdurige stroompanne in bijna heel Venezuela

De Venezolaanse stad Maracaibo tijdens een eerdere stroomuitval, juli 2018. © REUTERS

De Venezolaanse president Nicolas Maduro zegt zaterdag dat een nieuwe cyberaanval de reden is dat de elektriciteit in het land niet kon hersteld worden. Venezuela zit al 48 uur zonder elektriciteit.

‘Vandaag, 9 maart, was ongeveer 70 procent van de elektriciteit hersteld toen we ’s middags te maken kregen met een andere cyberaanval. Die nam een energiebron in het vizier die perfect functioneerde. Ze wiste alle vooruitgang uit die we hadden geboekt’, zei Maduro aan een publiek van duizenden aanhangers in Caracas.

De stroompanne ontstond donderdag om 16.50 uur plaatselijke tijd en trof bijna het hele land. In delen van het land werd vrijdag de elektriciteit hersteld, maar even later viel die weer uit.

De grootste elektriciteitscentrale van Venezuela, die van Guri, in het zuiden van het land, is lamgelegd door sabotage, zeggen de autoriteiten. De minister van Communicatie zegt dat de stroompanne het gevolg is van een ‘cyberaanval tegen het geautomatiseerde controlesysteem’ van de hydroelektriciteitscentrale van Guri, die 80 procent van de energie levert in Venezuela. De regering spreekt van een ‘elekriciteitsoorlog’ onder aanvoering van de Verenigde Staten en oppositieleider Juan Guaido, de zelfverklaarde president van het land.

Sommige experten zeggen daarentegen dat de panne te wijten is aan een gebrek aan investeringen in de onderhoud en infrastructuur.

Vijftien patiënten overleden in Venezolaanse ziekenhuizen

Vijftien nierpatiënten zijn overleden, omdat door de aanhoudende stroompanne geen dialyse meer mogelijk is. Dat zegt een ngo die werkt rond gezondheidszorg.

‘Gisteren en vandaag hebben we vijftien overlijdens geteld doordat dialyse niet mogelijk is. We registreerden negen overlijdens in de staat Zulia, twee in de staat Trujillo en vier in het Pérez Carreño-ziekenhuis van Caracas’, zegt Francisco Valencia, directeur van de Coalitie van Organisaties voor het Recht op Gezondheid en Leven (Codevida).

‘De situatie van personen met nierfalen is zeer moeilijk, kritiek. We praten over 95 procent van de dialysecentra, vandaag mogelijk zelfs 100 procent, die niet werken door het stroomtekort’, zegt Valencia. ‘Enkele dialysecentra werkten op elektrische generatoren. Maar het is moeilijk om die te herstarten door een gebrek aan brandstof.’

Partner Content