Madrid verwerpt 'impliciete' onafhankelijkheidsverklaring Catalonië

10/10/17 om 20:57 - Bijgewerkt om 20:57

Bron: Belga

'Het is onaanvaardbaar om impliciet de onafhankelijkheid uit te roepen en het daarna op een expliciete manier op te schorten', aldus een woordvoerder van de Spaanse regering.

Madrid verwerpt 'impliciete' onafhankelijkheidsverklaring Catalonië

. © BelgaImage

Een woordvoerder van de Spaanse regering heeft dinsdagavond na de toespraak van de Catalaanse minister-president Carles Puigdemon laten verstaan dat 'een impliciete onafhankelijkheidsverklaring ontoelaatbaar' is voor Madrid.

Toch lijkt het erop dat Puigdemont zich wat tijd gekocht heeft en er voorlopig in geslaagd is te vermijden dat de Catalaanse kwestie verder op de spits gedreven wordt.

Hij riep de Spaanse regering op 'om te luisteren, misschien niet naar ons, maar naar (andere) mensen die om een bemiddeling vragen.' Volgens Puigdemont is de piste van internationale bemiddeling een piste die het waard is om te overwegen om tot een oplossing te komen voor het conflict tussen Catalonië en de regering van premier Mariano Rajoy. Hij vroeg de EU om zich in te schakelen in het proces.

Het officiële EU-standpunt tot nog toe was dat Catalonië een interne Spaanse aangelegenheid is en dat er een interne dialoog moet komen.

Het is nu uitkijken naar de toespraak woensdag van Rajoy voor het Spaanse parlement in Madrid, aan de vooravond van de Spaanse nationale feestdag. Verwacht wordt dat de Spaanse eerste minister zal reageren op de toespraak van Puigdemont.

Onze partners