Het is de eerste stap in het hernoemen van minstens 49 straten.

Madrileense stadsarbeiders verwijderden donderdag de straatnaambordjes van de Calle del General Millán Astray - vernoemd naar de verminkte generaal die het Spaans Vreemdelingenlegioen oprichtte - en de Calle del General Garcia de la Herranz - die deel uitmaakte van de militaire staatsgreep in juli 1936 die leidde tot de Spaanse Burgeroorlog.

De straten werden omgedoopt naar respectievelijk de Calle de la Maestra Justa Freire - een bekende pedagoge en onderwijzeres - en de

Calle de la Cooperación.

Tegen de naamsveranderingen kwam onder meer protest van de Fundación Nacional Francisco Franco, een stichting die de herinnering aan de dictator wil beschermen. De organisatie was een van de instanties die de wijzigingen via de rechtbank wilden blokkeren, maar bot vingen.

De stad beroept zich op een wet van 2007 met betrekking tot de 'historische nagedachtenis', die als doel heeft om hommages aan de dictatuur onder Francisco Franco (1939-1975) op openbare plaatsen te verwijderen.

Het is de eerste stap in het hernoemen van minstens 49 straten. Madrileense stadsarbeiders verwijderden donderdag de straatnaambordjes van de Calle del General Millán Astray - vernoemd naar de verminkte generaal die het Spaans Vreemdelingenlegioen oprichtte - en de Calle del General Garcia de la Herranz - die deel uitmaakte van de militaire staatsgreep in juli 1936 die leidde tot de Spaanse Burgeroorlog. De straten werden omgedoopt naar respectievelijk de Calle de la Maestra Justa Freire - een bekende pedagoge en onderwijzeres - en de Calle de la Cooperación. Tegen de naamsveranderingen kwam onder meer protest van de Fundación Nacional Francisco Franco, een stichting die de herinnering aan de dictator wil beschermen. De organisatie was een van de instanties die de wijzigingen via de rechtbank wilden blokkeren, maar bot vingen. De stad beroept zich op een wet van 2007 met betrekking tot de 'historische nagedachtenis', die als doel heeft om hommages aan de dictatuur onder Francisco Franco (1939-1975) op openbare plaatsen te verwijderen.