Madrid ontslaat Catalaanse regering en schrijft nieuwe regionale verkiezingen uit

27/10/17 om 16:05 - Bijgewerkt om 21:12

Bron: Belga

In het Catalaanse Parlement heeft een meerderheid gestemd voor een onafhankelijkheidsverklaring. Spanje reageerde daarop door het artikel 155 in te roepen, waarmee de Catalaanse autonomie teruggeschroefd wordt. Madrid kondigde ook nieuwe verkiezingen aan.

Madrid ontslaat Catalaanse regering en schrijft nieuwe regionale verkiezingen uit

De Spaanse premier Mariano Rajoy © Belga

De Spaanse regering zal overgaan tot de afzetting van de Catalaanse regering, zo heeft premier Mariano Rajoy vrijdagavond bekendgemaakt na afloop van een buitengewone bijeenkomst van de ministerraad. Hij maakte ook bekend dat het Catalaanse parlement wordt ontbonden en dat er op 21 december verkiezingen komen in Catalonië.

"Ik heb besloten zo snel mogelijk vrije en rechtmatige verkiezingen uit te roepen, om de democratie te herstellen", zo verklaarde Rajoy.

Het ontslag van de regering-Puigdemont en de organisatie van nieuwe regionale verkiezingen in Catalonië waren twee van de voornaamste maatregelen in het kader van artikel 155, dat Madrid zaterdag had ingeroepen.

Met dat artikel uit de Spaanse grondwet wordt de regio Catalonië onder het toezicht van Madrid geplaatst. De voorstellen die de regering-Rajoy zaterdag had gedaan, kunnen effectief worden uitgevoerd nu de Spaanse Senaat het licht op groen had gezet daarvoor. De ongeziene maatregelen van de Spaanse regering kunnen wel pas van kracht worden nadat ze in het Spaanse Staatsblad zijn verschenen.

Het Catalaanse parlement had vrijdag nog een resolutie goedgekeurd om het proces op te starten voor de oprichting van een "Catalaanse republiek als onafhankelijke en soevereine staat". Maar Rajoy deelde vrijdagavond mee dat zijn regering naar het Grondwettelijk Hof gaat stappen om die resolutie nietig te laten verklaren.

Op Twitter had de premier eerder op de dag al gereageerd op de onafhankelijkheidsstemming van het Catalaanse parlement. Rajoy vraagt 'alle Spanjaarden 'om kalm te blijven. 'De rechtsstaat zal de wettelijkheid in Catalonië herstellen', zegt Rajoy.

.

Even later stemde de Senaat in Madrid in met maatregelen waarbij Catalonië onder toezicht van de Spaanse centrale regering wordt geplaatst. Het gaat om de maatregelen die aangekondigd werden bij het inroepen van het veelbesproken artikel 155 van de Spaanse grondwet.

Premier Rajoy had zaterdag al de omvang van de maatregelen uitgelegd. De Catalaanse regering wordt de laan uitgestuurd en er moeten binnen de zes maanden verkiezingen komen. Daarnaast wil de premier het Catalaanse parlement onder voogdij stellen, net als de publieke media en de politie.

Puigdemont roept op tot vreedzaamheid

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft de Catalanen vrijdag opgeroepen tot vreedzaamheid, nu het regionale parlement een resolutie heeft goedgekeurd waarin wordt opgeroepen tot onafhankelijkheid.

'De komende uren moeten we ons land in leven houden. We moeten het doen op een vreedzame, beschaafde en waardige manier, zoals we altijd hebben gedaan en zullen blijven doen', zo deelde de minister-president mee. Puigdemont sprak van op een trap in het Catalaanse parlement ongeveer 700 burgemeesters en regionale volksvertegenwoordigers toe.

Hij benadrukte dat de Catalanen vrijdag met de stemming over de onafhankelijkheid een 'langverwachte stap' hebben gezet, waar veel Catalanen voor hebben gestreden.

Kort na de stemming van het Catalaanse parlement, had de Senaat in Madrid het licht op groen gezet voor maatregelen waarin Catalonië onder het toezicht van de centrale regering wordt geplaatst. De Catalaanse regering wordt daarbij de laan uitgestuurd en er moeten binnen de zes maanden verkiezingen komen. Het is de eerste keer dat Spanje het grondwetsartikel 155 inroept.

Senaat houdt voogdij van Madrid over Catalaanse media tegen

De Spaanse Senaat heeft vrijdag niet ingestemd met het regeringsvoorstel om de openbare omroep in Catalonië onder de voogdij van Madrid te plaatsen. Ook een voorafgaande controle van Madrid op de beslissingen van het Catalaanse parlement werd door de senatoren tegengehouden.

De Senaat had vrijdag ingestemd met verschillende maatregelen die de Spaanse regering had voorgesteld in het kader van artikel 155 van de grondwet, waarbij Catalonië onder voogdij van Madrid wordt geplaatst. Zo heeft de centrale regering de toelating gekregen om de Catalaanse ministers de laan uit te sturen.

Maar het regeringsvoorstel om onder meer de Catalaanse openbare omroep TV3 onder het mom van een 'betrouwbare, objectieve en evenwichtige' berichtgeving onder het toezicht van Madrid te plaatsen, is door een amendement van de sociaaldemocraten tegengehouden.

De maatregel was - ook buiten de nationalistische kringen in Catalonië - op felle kritiek gestuit, omdat het gezien werd als een inbreuk op de persvrijheid. De 2.300 werknemers van de TV3, Catalunya Radio en het Catalaanse nieuwsagentschap hadden de maatregel veroordeeld als een poging tot 'onaanvaardbare inmenging'.

Daarnaast namen de senatoren een amendement aan waarin de voorafgaande controle van Madrid op de wetteksten van het Catalaanse parlement geschrapt wordt. De maatregel zou in strijd geweest zijn met de grondwet.

Catalaanse steden halen Spaanse vlag weg

In verschillende steden in Catalonië wordt vrijdag de Spaanse vlag weggehaald aan de overheidsgebouwen. Het regionale parlement had eerder op de dag ingestemd met een resolutie om het proces op te starten voor de afscheuring van Spanje.

Onder meer Sabadell - de op vier na grootste stad van Catalonië - en Gerona halen vrijdagavond de Spaanse vlag naar beneden. Gerona is de stad waar Carles Puigdemont, momenteel minister-president van Catalonië, nog burgemeester is geweest. Ook enkele kleinere steden, zoals Figueres, Vic en Tortosa, strijken de vlag. Maar de Catalaanse hoofdstad Barcelona volgt dat voorbeeld niet.

Burgemeester Ada Colau heeft in het verleden al vaker duidelijk gemaakt dat ze tegen een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring is en eerder kiest voor een dialoog met Madrid. In een Facebookbericht heeft Colau vrijdag zowel de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring als de reactie van Madrid veroordeeld. "Er is een meerderheid, zowel in Catalonië als in Spanje, die de confrontatie een halt wil toeroepen en oproept tot dialoog, gezond verstand en een overeengekomen oplossing."

Lees meer over:

Onze partners