Macron vraagt Libanese politieke leiders om ‘verandering van systeem’

© Belga/AFP

De Franse president Emmanuel Macron heeft donderdag tijdens zijn bezoek aan Libanon de lokale autoriteiten, die op straat uitgejouwd worden, opgeroepen tot een ‘verandering van systeem’.

Niet alleen eiste de explosie in de haven van Beiroet zeker 137 doden en 5.000 gewonden, ongeveer 300.000 inwoners zitten zonder dak boven hun hoofd. En dat in een failliet land, waar ongeveer de helft van de inwoners al onder de armoededrempel leefde.

‘Libanon staat niet alleen’, tweette Macron, in het Frans en Arabisch, donderdag al bij aankomst in Beiroet, waar hij ontvangen werd door president Michel Aoun. Naderhand herhaalde Macron dat de Libanese regering ‘de onontbeerlijke hervormingen’ moet doorvoeren, als commentaar op de onvrede die leeft onder de bevolking over hun politieke leiders. ‘Als die hervormingen er niet komen, zal Libanon blijven wegzakken.’

Later, in Gemmayze, een zwaar getroffen wijk, werd Macron in levende lijve geconfronteerd met een menigte die de leidende politieke klasse uitspuwt. Het politieke bestuur, dat quasi ongewijzigd is gebleven sinds het einde van de burgeroorlog (1975-1990), wordt beschuldigd van corruptie en nonchalance.

‘Het volk wil de val van het regime’, scandeerden inwoners, waarna Macron zei dat hij een ‘nieuw politiek pact’ wil voorstellen. Hij wil ook dat de politieke leiders ‘een verandering van systeem’ doorvoeren en vraagt om de ‘verdeeldheid een halt toe te roepen, te strijden tegen corruptie’. De Franse president nam zijn tijd in de wijk om met inwoners te praten. De menigte riep: ‘Help ons! Revolutie!’

Libanon was een mandaatgebied van Frankrijk. Maar ook na de onafhankelijkheid behielden beide landen nauwe banden. Zo is Macron het eerste buitenlandse staatshoofd dat het land bezoekt sinds de ramp.

Macron geeft om 17.45 uur lokale tijd (16.45 uur in België) nog een persconferentie, alvorens naar Frankrijk terug te keren. Voor de persconferentie heeft hij een ontmoeting met Libanese bewindslui. Macron belooft op 1 september al terug te keren.

Partner Content