De brief zou normaal gezien pas maandag gepubliceerd worden, maar omdat verschillende media het embargo schonden en hem zondag al publiceerden, werd de officiële verspreiding een dag vervroegd.

Macron schrijft dat hij meteen rekening zal houden met de resultaten van de consultatie, nadat die is afgelopen op 15 maart. 'Ik wil samen met jullie de boosheid omzetten in oplossingen', klinkt het.

De president wil het debat laten draaien rond 35 vragen over verschillende thema's, zoals de democratie, de ecologische transitie, de fiscaliteit of de immigratie. 'Jullie voorstellen zullen ervoor zorgen dat we een nieuw contract kunnen opstellen voor de natie, we de acties van de overheid en het parlement kunnen structureren, net als de positie van Frankrijk op Europees en internationaal niveau', aldus Macron.

Voorbeelden van vragen zijn onder meer 'welke belastingen moeten volgens u als eerste verlaagd worden?', 'moet men bepaalde openbare diensten afschaffen omdat ze te duur zijn in vergelijking met de meerwaarde die ze brengen?' of 'moet men meer referenda organiseren?'

De president trekt echter ook enkele rode lijnen. 'We gaan niet terugkomen op de maatregelen die we genomen hebben om meer investeringen te doen of om ervoor te zorgen dat werk meer oplevert', zegt hij, zonder expliciet te verwijzen naar de taks op grote vermogens (ISF) die de gele hesjes willen heringevoerd zien.

'We kunnen geen belastingverlagingen blijven doorvoeren zonder het algemene niveau van onze overheidsuitgaven te verlagen', waarschuwt hij nog. Andere thema's die de manifestanten nauw aan het hart liggen, zoals het huwelijk voor iedereen, abortus of de doodstraf, vermeldt Macron niet in zijn brief.

Premier Edouard Philippe zal maandag meer uitleg geven over de praktische kant van het nationale debat.

Zaterdag nog kwamen in Frankrijk 84.000 mensen op straat om te protesteren tegen het hervormingsbeleid van Macron en tegen wat ze ervaren als een verminderde koopkracht. Het was al de negende zaterdag op rij dat er gemanifesteerd werd.

De brief zou normaal gezien pas maandag gepubliceerd worden, maar omdat verschillende media het embargo schonden en hem zondag al publiceerden, werd de officiële verspreiding een dag vervroegd. Macron schrijft dat hij meteen rekening zal houden met de resultaten van de consultatie, nadat die is afgelopen op 15 maart. 'Ik wil samen met jullie de boosheid omzetten in oplossingen', klinkt het. De president wil het debat laten draaien rond 35 vragen over verschillende thema's, zoals de democratie, de ecologische transitie, de fiscaliteit of de immigratie. 'Jullie voorstellen zullen ervoor zorgen dat we een nieuw contract kunnen opstellen voor de natie, we de acties van de overheid en het parlement kunnen structureren, net als de positie van Frankrijk op Europees en internationaal niveau', aldus Macron. Voorbeelden van vragen zijn onder meer 'welke belastingen moeten volgens u als eerste verlaagd worden?', 'moet men bepaalde openbare diensten afschaffen omdat ze te duur zijn in vergelijking met de meerwaarde die ze brengen?' of 'moet men meer referenda organiseren?'De president trekt echter ook enkele rode lijnen. 'We gaan niet terugkomen op de maatregelen die we genomen hebben om meer investeringen te doen of om ervoor te zorgen dat werk meer oplevert', zegt hij, zonder expliciet te verwijzen naar de taks op grote vermogens (ISF) die de gele hesjes willen heringevoerd zien. 'We kunnen geen belastingverlagingen blijven doorvoeren zonder het algemene niveau van onze overheidsuitgaven te verlagen', waarschuwt hij nog. Andere thema's die de manifestanten nauw aan het hart liggen, zoals het huwelijk voor iedereen, abortus of de doodstraf, vermeldt Macron niet in zijn brief.Premier Edouard Philippe zal maandag meer uitleg geven over de praktische kant van het nationale debat. Zaterdag nog kwamen in Frankrijk 84.000 mensen op straat om te protesteren tegen het hervormingsbeleid van Macron en tegen wat ze ervaren als een verminderde koopkracht. Het was al de negende zaterdag op rij dat er gemanifesteerd werd.