Macron: 'Rechten Koerden erkennen in kader van Iraakse grondwet'

05/10/17 om 13:37 - Bijgewerkt om 13:37

Bron: Belga

De rechten van de Koerden moeten worden 'erkend in het kader van de grondwet' van Irak. Dat stelt de Franse president Emmanuel Macron na een ontmoeting in Parijs met de Iraakse premier Haider al-Abad. Die premier zegt geen gewapende confrontatie te willen, maar ook dat de overheid de grondwet moet respecteren.

Macron: 'Rechten Koerden erkennen in kader van Iraakse grondwet'

Iraakse premier Haider al-Abadi en Frans President Emmanuel Macron © Belga

'We pleiten voor de erkenning van het recht van de Koerden in het kader van de grondwet', aldus Frans President Emmanuel Macron. Hij sprak over het behoud van de grondwet, de stabiliteit en territoriale integriteit van Irak. Iraakse premier Haider al-Abadi herhaalde dat het onafhankelijkheidsreferendum in Koerdistan ongrondwettelijk was. 'We hebben een grondwet en de meerderheid van de Irakezen stemde daarvoor in 2005', aldus de premier.

'We respecteren de eisen van al onze burgers, ook die van onze Koerdische burgers', zei hij nog. Hij voegde er ook aan toe dat de regering de grondwet moet respecteren. Afgelopen maand hield Iraaks Koerdistan een referendum over de onafhankelijkheid, ondanks woede in Bagdad en internationale tegenkanting.

Meer dan 92 procent van de kiezers stemde voor onafhankelijkheid van Bagdad. De stemming veroorzaakte een ernstig conflict tussen Bagdad en de Iraaks-Koerdische overheid.

Onze partners