In een groot interview op tv-zender TF1 kondigde Emmanuel Macron aan dat hij 'op dat onderwerp onverzettelijk' zal zijn. Er komt geen wetswijziging, maar 'we zullen strengere maatregelen nemen'. 'We gaan doen wat we moeten doen', aldus Macron.

Op 1 oktober stak Ahmed Hanaci twee vrouwen dood aan het station in Marseille. Later bleek dat de 29-jarige Tunesiër illegaal in het land was en twee dagen voor de mesaanval werd opgepakt en een dag later weer vrijgelaten. Een rapport wees 'ernstige tekortkomingen' uit bij de prefectuur van Auvergne-Rhône-Alpes, waardoor de prefect en de secretaris-generaal werden ontslagen.

Om een herhaling van een dergelijke situatie te vermijden, gaat Macron nu harder optreden tegen criminele illegalen. 'Men is gewend aan het onvermogen om illegalen over de grens te zetten. We nemen niet alle maatregelen die genomen moeten worden. Maar dat gaat veranderen, zij het niet van vandaag op morgen', beloofde Macron zondag. 'We hebben betrekkingen met landen van herkomst die niet volstaan, want zij aanvaarden de repatriëringen niet. Dus ik heb enkele weken geleden aan de minister gevraagd om bilaterale akkoorden af te sluiten.'

Naar Iran, tegen Trump

Macron bevestigde tijdens het interview dat hij naar Iran zal reizen, als eerste Franse president sinds de jaren 70. Met dat bezoek wil hij de tegenovergestelde weg bewandelen van de Amerikaanse president Donald Trump, 'die vrijdag verklaarde dat hij een verharding wil met Iran. Ik heb hem uitgelegd dat dat volgens mij een verkeerde methode was. We hebben alle onderhandelingen met Noord-Korea afgebroken. Wat heeft dat opgeleverd? Enkele jaren later worden we wakker met een Korea dat een kernwapen heeft'.

Zijn bezoek aan Iran zal erop gericht zijn 'de dialoog' met Iran in stand te houden.

In een groot interview op tv-zender TF1 kondigde Emmanuel Macron aan dat hij 'op dat onderwerp onverzettelijk' zal zijn. Er komt geen wetswijziging, maar 'we zullen strengere maatregelen nemen'. 'We gaan doen wat we moeten doen', aldus Macron.Op 1 oktober stak Ahmed Hanaci twee vrouwen dood aan het station in Marseille. Later bleek dat de 29-jarige Tunesiër illegaal in het land was en twee dagen voor de mesaanval werd opgepakt en een dag later weer vrijgelaten. Een rapport wees 'ernstige tekortkomingen' uit bij de prefectuur van Auvergne-Rhône-Alpes, waardoor de prefect en de secretaris-generaal werden ontslagen. Om een herhaling van een dergelijke situatie te vermijden, gaat Macron nu harder optreden tegen criminele illegalen. 'Men is gewend aan het onvermogen om illegalen over de grens te zetten. We nemen niet alle maatregelen die genomen moeten worden. Maar dat gaat veranderen, zij het niet van vandaag op morgen', beloofde Macron zondag. 'We hebben betrekkingen met landen van herkomst die niet volstaan, want zij aanvaarden de repatriëringen niet. Dus ik heb enkele weken geleden aan de minister gevraagd om bilaterale akkoorden af te sluiten.'Macron bevestigde tijdens het interview dat hij naar Iran zal reizen, als eerste Franse president sinds de jaren 70. Met dat bezoek wil hij de tegenovergestelde weg bewandelen van de Amerikaanse president Donald Trump, 'die vrijdag verklaarde dat hij een verharding wil met Iran. Ik heb hem uitgelegd dat dat volgens mij een verkeerde methode was. We hebben alle onderhandelingen met Noord-Korea afgebroken. Wat heeft dat opgeleverd? Enkele jaren later worden we wakker met een Korea dat een kernwapen heeft'. Zijn bezoek aan Iran zal erop gericht zijn 'de dialoog' met Iran in stand te houden.