‘Macron en Merkel kunnen niet zonder elkaar. Hij heeft de visie, zij de ervaring’

© BelgaImage

Angela Merkel is niet meer dezelfde bondskanselier als voor de verkiezingen van 24 september.

Zo eindigde het verkiezingsjaar in Europa toch nog in mineur. In Nederland en Frankrijk werden rechts-populistische en eurosceptische partijen geklopt. Maar uitgerekend Duitsland kon niet verhinderen dat de ranzige partij Alternative für Deutschland (AfD) met tientallen verkozenen in de Bondsdag komt. De christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel blijft de grootste partij, maar ze krijgt van de kiezer wel een stevige tik. Vier jaar geleden behaalde de CSU/CSU ei zo na nog een volstrekte meerderheid van het aantal zetels.

Merkel is een stuk van haar rustige vastheid kwijt en ze boet daarmee ook aan leiderschap in

Mutti Merkel begint zo straks aan haar vierde ambtstermijn als bondskanselier, maar het commentaar na de verkiezingen was duidelijk: het einde van de rit komt in zicht. Omdat haar sociaaldemocratische coalitiepartner SPD ook wegzakte en snel voor de oppositie koos, rest er Merkel geen andere keuze dan te proberen om een experimentele coalitie op de been te brengen met de eurosceptische liberalen van de FDP en de pro-Europese groenen. Ze hield zich vorige week kloek, maar ze is beschadigd en dat heeft onvermijdelijk ook invloed op haar gewicht in de wereld. Merkel is een stuk van haar rustige vastheid kwijt en ze boet daarmee ook aan leiderschap in. Terwijl daar, te midden van moeilijke gesprekken over de ongelukkige brexit en met de chaotische diplomatie van de Amerikaanse president Donald Trump, een grote behoefte aan bestaat.

Het Britse zakenblad The Economist richtte op de cover de schijnwerper op de Franse president Emmanuel Macron, met Angela Merkel in zijn schaduw. De aanpak van Macron staat in schril contrast met de traditioneel afwachtende politiek van Merkel. Ze ageert niet, ze reageert. Twee dagen na de Duitse verkiezingen hield Macron aan de Sorbonne een enthousiaste toespraak over de toekomst van Europa. Hij zal bijlange niet alles krijgen wat hij in zijn speech vroeg, maar dat maakt op dit moment niet uit. De boodschap is nu vooral dat hij het terrein niet aan de rechts-populisten laat.

Ook in Europa is de positie van Angela Merkel dus niet meer dezelfde als voor 24 september. Voor haar spreekt dat ze al langer snapt dat landen de grote problemen, zoals het klimaat en de migratie, niet in hun eentje kunnen oplossen. Daarvoor is er op z’n minst samenwerking op Europese schaal nodig. Het helpt dat Macron en Merkel zeker nu niet zonder elkaar kunnen – hij heeft de visie, zij de ervaring. Het zou van weinig staatsmanschap getuigen als ze zich bij de vorming van een Duitse coalitie achter de euroscepsis van een kleine liberale partij zou verschuilen, om Macron met zijn Europese ambitie in de kou te laten staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content