Macron dreigt met bombardementen in Syrië bij bewijs gebruik chemische wapens

14/02/18 om 02:38 - Bijgewerkt om 02:38

Bron: Belga

Als er bewijzen zijn dat de Syrische regering chemische wapens inzet tegen burgers, dan zal Frankrijk 'toeslaan'. Dat heeft president Emmanuel Macron dinsdag gezegd. 'De rode lijn moet worden gerespecteerd.'

Macron dreigt met bombardementen in Syrië bij bewijs gebruik chemische wapens

Emmanuel Macron © REUTERS

De Frans luchtmacht zou in zo'n geval ingezet worden om de plekken te bombarderen waar de chemische wapens worden samengesteld of opgeslagen.

De Franse president benadrukt wel dat op dit moment 'onze diensten nog geen vaststaande bewijzen hebben kunnen vinden dat chemische wapens die door verdragen zijn verboden, werden gebruikt op de burgerbevolking'. 'Eenmaal dat bewijs er is, zal ik doen wat ik heb gezegd.'

Volgens de Verenigde Staten zijn sinds het begin van januari al minstens zes aanvallen met chloorgas geregistreerd in rebellengebied. Syrisch president Bashar al-Assad ontkent echter in alle toonaarden en wordt daarbij gesteund door bondgenoot Rusland. Moskou spreekt zelfs van een 'propagandacampagne' tegen het Syrische regime.

Vrijdag had ook de Franse minister van Defensie Florence Parly nog te kennen gegeven dat er 'aanwijzingen zijn van mogelijk gebruik van chloorgas', maar dat er nog geen 'absolute bevestiging' is.

Onze partners