Macron daags voor G7-top op confrontatiekoers met Trump

08/06/18 om 05:17 - Bijgewerkt om 05:17

Bron: Belga

'Het maakt de Amerikaanse president niet uit of hij geïsoleerd staat. Ons maakt het evenmin wat uit om een verklaring van zes landen te ondertekenen als dat nodig zou zijn', schreef Macron donderdag op Twitter. Hij deed dat zelfs, zeer uitzonderlijk, in het Engels.

Macron daags voor G7-top op confrontatiekoers met Trump

© REUTERS

'Deze zes landen vertegenwoordigen waarden, ze staan voor een economische markt die het gewicht van de geschiedenis achter zich heeft, en die op dit moment een echte internationale kracht is', voegde Emmanuel Macron eraan toe.

In een andere tweet, weer in het Engels, zei Macron: 'Geen leider is eeuwig.' Macron wil 'hegemonie met alle macht bestrijden'. 'Het is de wet van de sterkste. Het is het einde van gerechtigheid.'

De G7-top begint vrijdag in Canada. Ze dreigt in geruzie te ontaarden. Op veel inhoudelijke vlakken staan de VS onder Trump diametraal tegenover Canada, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Japan. Onduidelijk is nog of er een gemeenschappelijke verklaring komt.

Donald Trump reageerde onderkoeld op de kritiek van Macron, maar ook van de Canadese eerste minister Justin Trudeau. Eerder donderdag hadden ze het samen nog 'belachelijk' genoemd dat Trump de nationale veiligheid inroept om zijn hogere douanetarieven te verantwoorden. 'Zeg eerste minister Trudeau en president Macron dat ze de VS hoge heffingen laten betalen en niet-monetaire barrières opwerpen. Het handelstekort van de EU met de VS bedraagt 151 miljard dollar, en Canada houdt onze landbouwers buiten, en anderen. Ik kijk ernaar uit hen morgen te ontmoeten', schreef Trump op Twitter

Onze partners