Maak kennis met de nieuwe partij Renew, het Britse En Marche!

Renew-partijleiders Sandra Khadhouri, James Clarke en James Torrance © REUTERS
Naomi Skoutariotis
Naomi Skoutariotis Redactrice Knack.be

Ze zijn Brits, geëngageerd en ze hebben een droom. De leiders van de nieuwe Britse partij werden geïnspireerd en geadviseerd door En Marche!, de partij van Frans president Emmanuel Macron.

U las het goed: partijleiders, want ze zijn met drie. Renew werd maandag voorgesteld in Londen en mikt op de politiek daklozen: iedereen die zich niet thuis voelt bij de twee grootste partijen, Labour en de Conservatieven. Door media omschreven als ‘anti-brexit-partij’, haalde Renew vooral met dat thema de krantenkoppen. Zowel het brexit-standpunt als het partijprogramma zijn echter genuanceerder dan dat.

De zelfverklaarde ‘beweging en (centrum)partij door en voor het volk’ is pro-Europese Unie en haalde de boter bij En Marche!, de partij van Frans president Emmanuel Macron. ‘En Marche! adviseert ons, maar we hebben geen officiële banden met hen’, vertelt partijleider James Clarke aan de NOS.

‘Stemmen op basis van feiten’

Renew is naar eigen zeggen de ‘meer militante arm’ van de Remain-campagne en wil de brexit een halt toe roepen. Eind dit jaar, wanneer alle gevolgen van de brexit onderhandeld en duidelijk zouden moeten zijn, wil de partij een nieuw referendum organiseren. Dat is niets nieuw, maar als Britten dan opnieuw voor een brexit zullen stemmen, zal Renew dat respecteren. Het verschil is volgens de partij dat de Britten dan op basis van feiten gestemd zullen hebben. Na de brexit is namelijk gebleken dat de Britten niet correct geïnformeerd werden tijdens de campagne.

De gevestigde grote partijen zijn hun voeling met de Britten kwijt. Wij willen mensen een échte stem geven.

Sandra Kadhouri, een tweede partijleider, omschrijft de brexit in The Independent als iets wat ons ‘armer maakt, op verschillende manieren schade berokkent en ons afleidt van de echte problemen zoals ongelijkheid en verdeling’. Daarmee is de toon gezet: Renew wil meer zijn dan enkel een anti-brexit-partij.

De partij mikt op een nieuwe nationale visie en wil een inspelen op onderwerpen die echt belangrijk zijn voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Er zullen vragenlijsten verspreid worden, debatten gevoerd aan universiteiten en er zal een bezoek gebracht worden aan alle regio’s in het VK: ook aan kuststeden en lokale dorpen. ‘De gevestigde grote partijen zijn hun voeling met de Britten kwijt. Wij willen mensen een échte stem geven.’

Het eerste land dat een groen economisch model invoert

Enkele kernpunten uit het programma zijn een tweede brexit-referendum, investeren in infrastructuur en research, levenslang leren en een zo hoog mogelijk minimumloon invoeren. Net zoals het herstellen van dienstverlening in de gezondheidszorg (die zwaar onder druk staat) door middel van technologie en druk verlagen op A&E units (de diensten voor noodgevallen en ongevallen).

Ook migratie kreeg een plaats in het partijprogramma. ‘We begrijpen dat immigratie belangrijk is voor de economie, maar het is tegelijk een legitieme bezorgdheid van velen.’ Een mogelijke oplossing is het implementeren van bestaande EU-regelgeving, zoals mensen terugsturen die geen werk hebben gevonden ‘binnen een redelijk tijdskader’. Daarnaast moet het Verenigd Koninkrijk het eerste land worden dat een groen economisch model invoert. Onder meer een snellere overgang naar exclusief elektrische voertuigen en hernieuwbare energie staan hoog op de lijst.

De doelen in het partijprogramma zijn duidelijk, de weg ernaartoe iets minder. Neem nu de gezondheidszorg (NHS). De partij is zich’ bewust van de grote moeilijkheden’ en zal ‘experten aanstellen om de problemen te identificeren’. Het wil de problemen oplossen, maar kan dus nog niet de vinger op de wonde leggen.

Daarnaast valt het bij momenten zweverig taalgebruik op. Renew wil het Verenigd Koninkrijk opnieuw transformeren tot supermacht. ‘Wij hebben een droom. Dat het Verenigd Koninkrijk vrede en welvaart kan creëren voor iedereen van deze generatie, extreme wereldarmoede kan stoppen en de planeet kan redden.’ Wat later klinkt het opnieuw: ‘Als jij een droom hebt, geven wij je een kans om die waar te maken.’

Het klinkt als een slogan uit een televisiespotje, maar geeft duidelijk het doel van Renew aan. Zo concreet mogelijk de Britse onderbuik bereiken en zoveel mogelijk mensen aan boord halen. De lokale verkiezingen in mei zullen een eerste test zijn.

Partner Content