Volgens de Luxemburgse krant Wort gaat het om iemand die in Frankrijk leeft en de Franse nationaliteit heeft. Dat maakt de juridische procedure ingewikkelder.

De documenten waarvan sprake, of gelijkaardige documenten, leidden tot het LuxLeaks-schandaal, waarover vele Europese persorganen, ook Belgische, hebben bericht.

Daaruit bleek dat Luxemburg wel heel soepel meestapte in constructies die buitenlandse bedrijven, multinationals, toelieten hun belastingen te minimaliseren.

Dat viel slecht voor de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, die eerste minister van Luxemburg was op het moment dat de vele van deze belastingdeals werden gesloten.

Deze rechtszaak wordt gevoerd naar aanleiding van een uitzending op het Franse net France 2 over belastingontwijking in Luxemburg die al dateert uit mei 2012. Daarin werd melding gemaakt van honderden fiscale akkoorden tussen de Luxemburgse belastingsdiensten en filialen van multinationals, die naderhand nagenoeg geen belastingen betalen. De deals werden op basis van documenten uit de doeken gedaan.

Gewezen werknemer

Een maand later legde het bedrijfPricewaterhouseCoopers, een belastingadviesbureau dat vele van de deals hielp opzetten, klacht neer tegen onbekenden, die deze documenten zouden hebben gestolen.

Daarop werd een onderzoek geopend dat hernomen werd in november van dit jaar, nadat het LuxLeaks-schandaal was losgebarsten.

Het bestuur van de Luxemburgse afdeling van PricewaterhouseCoopers (PWC) beweert dat een van de gewezen werknemers vanaf september 2010 de "vertrouwelijke gegevens" had gekopieerd, en daar ongestoord mee was doorgegaan tot de uitzending van France 2, toen duidelijk werd dat er een lek zat bij PWC.

Intussen hebben de persorganen die LuxLeaks uitbrachten, ook bronnen bij andere belastingadvieskantoren.

(Belga/RR)

Volgens de Luxemburgse krant Wort gaat het om iemand die in Frankrijk leeft en de Franse nationaliteit heeft. Dat maakt de juridische procedure ingewikkelder. De documenten waarvan sprake, of gelijkaardige documenten, leidden tot het LuxLeaks-schandaal, waarover vele Europese persorganen, ook Belgische, hebben bericht. Daaruit bleek dat Luxemburg wel heel soepel meestapte in constructies die buitenlandse bedrijven, multinationals, toelieten hun belastingen te minimaliseren.Dat viel slecht voor de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, die eerste minister van Luxemburg was op het moment dat de vele van deze belastingdeals werden gesloten.Deze rechtszaak wordt gevoerd naar aanleiding van een uitzending op het Franse net France 2 over belastingontwijking in Luxemburg die al dateert uit mei 2012. Daarin werd melding gemaakt van honderden fiscale akkoorden tussen de Luxemburgse belastingsdiensten en filialen van multinationals, die naderhand nagenoeg geen belastingen betalen. De deals werden op basis van documenten uit de doeken gedaan.Een maand later legde het bedrijfPricewaterhouseCoopers, een belastingadviesbureau dat vele van de deals hielp opzetten, klacht neer tegen onbekenden, die deze documenten zouden hebben gestolen.Daarop werd een onderzoek geopend dat hernomen werd in november van dit jaar, nadat het LuxLeaks-schandaal was losgebarsten.Het bestuur van de Luxemburgse afdeling van PricewaterhouseCoopers (PWC) beweert dat een van de gewezen werknemers vanaf september 2010 de "vertrouwelijke gegevens" had gekopieerd, en daar ongestoord mee was doorgegaan tot de uitzending van France 2, toen duidelijk werd dat er een lek zat bij PWC.Intussen hebben de persorganen die LuxLeaks uitbrachten, ook bronnen bij andere belastingadvieskantoren.(Belga/RR)