De Europese Commissie had woensdag aangekondigd dat ze alle lidstaten zal vragen om hun belastingakkoorden met multinationals op te lijsten en door te spelen.

Luxemburg, dat zich in het verleden had verzet tegen het openbaar maken van de deals, legt zich nu neer bij de EU-politiek terzake.

"We hebben steeds gezegd dat de regels voor iedereen moeten gelden, en we zijn tevreden dat dit nu gebeurt", zo verklaarde eerste minster Xavier Bettel.

Fiat en Amazon

Nog voor het losbarsten van de LuxLeaks-affaire had de Commissie al onderzoek geopend naar welbepaalde tax rulings in Luxemburg (Fiat en Amazon), Nederland (Starbucks) en Ierland (Apple). Luxemburg weigerde echter alle gevraagde informatie vrij te geven en trok naar het Europese Hof van Justitie om de bevoegdheid van de Commissie te betwisten. Dat beroep wordt nu ingetrokken.

"Ik begroet dat Luxemburg erkent dat de Commissie de bevoegdheid heeft om hun algemene praktijken op het vlak van tax rulings te onderzoeken in het licht van de Europese regels over staatssteun", zo reageerde eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. Ze deelde mee dat Luxemburg ook alle informatie over de begunstigden van het belastingregime voor inkomsten uit intellectuele eigendom zal overmaken.

Automatisch

Luxleaks onthulde de omvang van de lucratieve belastingakkoorden die honderden multinationals in Luxemburg sloten om hun belastingdruk te optimaliseren. Luxemburg beklemtoonde steeds dat de rulings wettelijk zijn en dat ook vele andere lidstaten dergelijke akkoorden sluiten.

Vanaf volgend jaar wil de Europese Commissie dat informatie over tax rulings automatisch uitgewisseld worden, wat Luxemburg volgens Bettel zal steunen. In afwachting geeft Luxemburg in overeenstemming met de huidige wetgeving informatie over Luxemburgse tax rulings aan buitenlandse belastingdiensten die erom vragen, zo gaf Bettel nog mee.

(Belga/RR)

De Europese Commissie had woensdag aangekondigd dat ze alle lidstaten zal vragen om hun belastingakkoorden met multinationals op te lijsten en door te spelen.Luxemburg, dat zich in het verleden had verzet tegen het openbaar maken van de deals, legt zich nu neer bij de EU-politiek terzake."We hebben steeds gezegd dat de regels voor iedereen moeten gelden, en we zijn tevreden dat dit nu gebeurt", zo verklaarde eerste minster Xavier Bettel. Nog voor het losbarsten van de LuxLeaks-affaire had de Commissie al onderzoek geopend naar welbepaalde tax rulings in Luxemburg (Fiat en Amazon), Nederland (Starbucks) en Ierland (Apple). Luxemburg weigerde echter alle gevraagde informatie vrij te geven en trok naar het Europese Hof van Justitie om de bevoegdheid van de Commissie te betwisten. Dat beroep wordt nu ingetrokken."Ik begroet dat Luxemburg erkent dat de Commissie de bevoegdheid heeft om hun algemene praktijken op het vlak van tax rulings te onderzoeken in het licht van de Europese regels over staatssteun", zo reageerde eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. Ze deelde mee dat Luxemburg ook alle informatie over de begunstigden van het belastingregime voor inkomsten uit intellectuele eigendom zal overmaken. Luxleaks onthulde de omvang van de lucratieve belastingakkoorden die honderden multinationals in Luxemburg sloten om hun belastingdruk te optimaliseren. Luxemburg beklemtoonde steeds dat de rulings wettelijk zijn en dat ook vele andere lidstaten dergelijke akkoorden sluiten. Vanaf volgend jaar wil de Europese Commissie dat informatie over tax rulings automatisch uitgewisseld worden, wat Luxemburg volgens Bettel zal steunen. In afwachting geeft Luxemburg in overeenstemming met de huidige wetgeving informatie over Luxemburgse tax rulings aan buitenlandse belastingdiensten die erom vragen, zo gaf Bettel nog mee. (Belga/RR)