LuxLeaks: ’35 multinationals kregen spectaculaire deals’

Bombardier, met vestiging in Brugge, is een van de genoemde bedrijven © Belga

LuxLeaks, het schandaal waarbij Luxemburg constructies goedkeurde waarmee bedrijven belastingen konden ontwijken, is veel breder dan tot dusver gerapporteerd. Een aantal topbedrijven, multinationals, waaronder ook Bombardier (met vestiging in Brugge), Skype, Walt Disney en eBay, maakten gebruik van bijzonder gunstige deals. Walt Disney betaalde 0,28 procent belastingen, Skype kon 95 procent van zijn inkomen belastingvrij houden.

Dat melden verschillende media, waaronder Le Soir, De Tijd en MO* Magazine,die enkele weken geleden het eerste LuxLeaks-dossier publiceerden. Een nieuw lek van geheime belastingdeals, die Luxemburg sloot met topbedrijven zoals Walt Disney, Bombardier en Skype, onthult dat de belastingontwijking in Luxemburg gebeurt “op een wereldwijd ongeziene schaal”. Luxemburg blijkt al meer dan tien jaar lang belastingcadeaus uit te delen aan de klanten van alle grote én kleine advies- en advocatenkantoren.

Eerder kon het In­ter­na­ti­o­naal Con­sor­ti­um van On­der­zoeks­jour­na­lis­ten (ICIJ), waartoe naast de genoemde media ook Le Monde en The Guardian behoren, de hand leggen op 548 ver­trou­we­lij­ke be­las­ting­ak­koor­den die Luxem­burg sloot met 343 grote be­drij­ven en rijke fa­mi­lies. De ge­lek­te ak­koor­den ont­hul­len hoe Luxem­burg groen licht geeft voor zeer ver­re­gaan­de be­las­ting­con­struc­ties, vaak met ver­tak­kin­gen naar no­toi­re be­las­ting­pa­ra­dij­zen.

Advieskantoren

Nu onthult hetzelfde consortium dat Luxemburg op veel grotere schaal dan gedacht geheime belastingakkoord heeft gesloten met topbedrijven uit de hele wereld. Volgens Lars Bové van De Tijd bewijst het nieuwe lek dat het advieskantoor PPricewaterhouseCoopers, waar de eerste belastingdeals begin vorige maand waren gelekt, lang niet de enige is die de controversiële belastingdeals mocht sluiten met de Luxemburgse fiscus. Ook de drie andere grote advieskantoren in de wereld, EY (het vroegere Ernst & Young), Deloitte en KMPG, mochten zulke deals sluiten waardoor grote bedrijven en rijke families massaal belastingen kunnen ontwijken. De nieuwe gelekte belastingdeals gaan over 35 topbedrijven, zoals de Walt Disney-groep, de internetgiganten eBay en Skype, de Canadese trein- en vliegtuigbouwer Bombardier (die ook in Brugge een vestiging heeft), Hutchison Whompoa (de miljardengroep die bekende winkelketens bezit zoals ICI Paris XL en Kruidvat), de Telecom Italia Group, Koch Industries (een van de grootste privébedrijven in de Verenigde Staten en een van de belangrijkste geldschieters van de Republikeinse partij in de VS), de Amerikaanse investeringsgroep Colony Capital (de belangrijkste aandeelhouder van de supermarktketen Carrefour), Black & Decker en Reckitt Benckiser (met bekende merken zoals Durex, Vanish, Calgon, Dettol, Clearasil en Airwick).

0,28 procent belasting

Le Monde preciseert dat er verschillende manieren waren om de belastingen te drukken. In het geval van Bombardier ging het om “verschillende werkwijzen tegelijk”, Skype kon gedaan krijgen dat slechts 5 procent van de inkomsten werden belast, en Walt Disney Luxemburg wist een deal te krijgen waarbij amper 0,28 procent belasting betaald werd.

De deal met Skype dateert van 2005 maar bleef volgens The Guardian van kracht nadat Microsoft Skype kocht.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content