Luxewagens Tunesische ex-dictator Ben Ali onder de hamer

Niet mis: de autocollectie van de Tunesische ex-dictator Zine el-Abidine Ben Ali. © Reuters

De collectie luxewagens van de voormalige Tunesische dictator Zine El Abidine Ben Ali wordt geveild. Het geld zal gebruikt worden om schulden uit de tijd van zijn regime af te betalen.

Zestien van de 39 wagens die de overheid na de afzetting van Ben Ali in 2011 in beslag nam, werden tentoongesteld in een casino in hoofdstad Tunis. Dertien andere wagens waren te bezichtigen in een kazerne.

In de collectie bevinden zich onder meer een Porsche, een Cadillac en een Mercedes. “Elke familielid bezat vier tot zes wagens”, aldus de voorzitter van Cruise Tour, het bedrijf dat door de overheid werd aangesteld om de wagens te verkopen.

Luxe en fortuin

De massale protesten in 2011, die het begin waren van de Arabische Lente, waren onder meer gericht tegen het feit dat de leider en vooral zijn schoon familie in hun 23 jaar aan de macht een enorm fortuin hadden verzameld en zich met de grootste luxe omringden.

Onder de wagens bevindt zich ook een Maybach uit 1962, het Duitse equivalent van de Rolls-Royce. Die wagen zal niet worden geveild, aangezien het ministerie van Cultuur gevraagd heeft om de wagen in het nationaal museum tentoon te stellen.

Miljoenen

Kandidaat-kopers kunnen zich tot 21 mei registreren. De huidige Tunesische regering hoopt met de verkoop van de wagens miljoenen euro’s te verzamelen, om daarmee de schulden die dateren uit de tijd van Ben Ali af te betalen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content