In Luxemburg heeft voorzitter Xavier Bettel (40) van de liberale DP verklaard dat de coalitiegesprekken met de socialistische LSAP en de groenen zijn afgerond. Bettel zelf wordt de nieuwe premier van het groothertogdom. Daarmee komt er een einde aan de 18-jarige ambtsperiode van de christendemocraat Jean-Claude Juncker.

"Na 175 uur onderhandelen is er een coalitieakkoord", verklaarde Bettel, voordat hij op audiëntie ging bij groothertog Hendrik. De openlijk homoseksuele formateur is thans burgemeester van de stad Luxemburg. Op 4 december legt hij de eed af als eerste minister. Hij komt aan het hoofd van een voor Luxemburg onuitgegeven paars-groene coalitie.

Einde tijdperk Juncker

De CSV van uittredend premier Jean-Claude Juncker verhuist voor de eerste keer in bijna 35 jaar naar de oppositiebanken. Juncker, die sinds 1995 onafgebroken aan het hoofd stond van coalitieregeringen met de socialisten en de liberalen, liet weten dat zijn partij een 'kritische en constructieve' oppositie zal voeren en dat hij geen 'slechte verliezer' is.

De CSV bleef bij de verkiezingen op 20 oktober met 33,6 procent van de stemmen weliswaar de grootste partij in Luxemburg, maar Xavier Bettel nodigde de christendemocraten niet uit voor de coalitiegesprekken. Hij vond dat het tijd was voor 'politieke verandering' in het land. (Belga/YD)

In Luxemburg heeft voorzitter Xavier Bettel (40) van de liberale DP verklaard dat de coalitiegesprekken met de socialistische LSAP en de groenen zijn afgerond. Bettel zelf wordt de nieuwe premier van het groothertogdom. Daarmee komt er een einde aan de 18-jarige ambtsperiode van de christendemocraat Jean-Claude Juncker."Na 175 uur onderhandelen is er een coalitieakkoord", verklaarde Bettel, voordat hij op audiëntie ging bij groothertog Hendrik. De openlijk homoseksuele formateur is thans burgemeester van de stad Luxemburg. Op 4 december legt hij de eed af als eerste minister. Hij komt aan het hoofd van een voor Luxemburg onuitgegeven paars-groene coalitie.De CSV van uittredend premier Jean-Claude Juncker verhuist voor de eerste keer in bijna 35 jaar naar de oppositiebanken. Juncker, die sinds 1995 onafgebroken aan het hoofd stond van coalitieregeringen met de socialisten en de liberalen, liet weten dat zijn partij een 'kritische en constructieve' oppositie zal voeren en dat hij geen 'slechte verliezer' is.De CSV bleef bij de verkiezingen op 20 oktober met 33,6 procent van de stemmen weliswaar de grootste partij in Luxemburg, maar Xavier Bettel nodigde de christendemocraten niet uit voor de coalitiegesprekken. Hij vond dat het tijd was voor 'politieke verandering' in het land. (Belga/YD)