Luchthaven Heathrow plat voor brand op Dreamliner

© Belga
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Op de Londense luchthaven Heathrow heeft brand aan boord van een Ethiopische Boeing 787 het vliegverkeer 90 minuten lamgelegd. Een tweede Dreamliner moest terugkeren na technische problemen.

De brand aan boord van de Dreamliner ‘Queen of Sheba’ van Ethiopian Airlines brak uit in de late namiddag. Er was niemand aan boord van het toestel en er vielen geen gewonden. Volgens Ethiopian Airlines werd er rook opgemerkt nadat het vliegtuig al acht uur geparkeerd stond op Heathrow, meldt de BBC.

Ten gevolge van de brand werd het vliegverkeer op Heathrow – een van de drukste luchthaven ter wereld – anderhalf uur stilgelegd. Een aantal vluchten moesten afgeleid worden naar de andere luchthavens van Londen, wat voor vertragingen zorgde. Het vliegverkeer op Heathrow is ondertussen hervat.

Technisch probleem

Tegelijkertijd kreeg een andere Dreamliner van Thomson Airlines te maken met een ’technisch probleem’, kort nadat het was opgestegen voor een vlucht van Groot-Brittannië naar de VS. Het vliegtuig keerde ‘uit voorzorg’ terug naar Manchester.

Thomson Airlines liet niet weten wat voor problemen het toestel gekregen had. Wel liet het horen at alle 391 passagiers veilig uitgetapt waren.

Batterijen

De problemen in Groot-Brittannië zijn de zoveelste voor de Boeing 787 Dreamliner, het toestel dat een grote hit had moeten worden voor de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Eerder dit jaar werden alle honderd tot nu toe geleverde Dreamliners maanden aan de grond gezet wegens problemen met lithium-batterijen die spontaan in brand vlogen.

Boeing heeft de Dreamliners ondertussen uitgerust met nieuwe batterijen. Of het ook nu weer de batterijen waren die voor problemen zorgden, is niet bekend. Het aandeel van Boeing daalde nadat het nieuws over de brand op Heathrow doorsijpelde met 4,99 procent.

Partner Content