López Obrador legt eed af als nieuwe president Mexico

© REUTERS

Vijf maanden na zijn verkiezingsoverwinning heeft Andrés Manuel López Obrador zaterdag de eed afgelegd als nieuwe Mexicaanse president. De 65-jarige linkse politicus neemt het ambt over van Enrique Peña Nieto. ‘We zullen corruptie en straffeloosheid uitroeien’, beloofde de president in een toespraak.

In zijn rede gaf López Obrador te kennen dat hij zijn ambt ‘loyaal en patriottistisch’ zal invullen en dat Mexico een ‘vreedzame en ordelijke, maar tegelijk diepe en radicale transformatie’ zal ondergaan. ‘We zullen corruptie en straffeloosheid uitroeien.’

López Obrador is de voormalige burgemeester van Mexico-Stad (2000-2005). Daar volgden duizenden inwoners de eedaflegging zaterdag op grote schermen.

De ceremonie in het parlement werd bijgewoond door onder anderen de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, president Donald Trumps dochter Ivanka, de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel en de Spaanse koning Filipe VI.

Tijdens de verkiezingen op 1 juli haalde López Obrador een klinkende overwinning, met 52,9 procent van de stemmen. De ambtstermijn van de president in Mexico is zes jaar, herverkiezing is niet mogelijk. De kersverse president kondigde eerder al een sobere regering aan met evenveel mannen als vrouwen.

Partner Content