Londen overweegt bestuur over Britse Maagdeneilanden over te nemen

© Getty

Het Verenigd Koninkrijk overweegt om de bestuurlijke autonomie van de Britse Maagdeneilanden op te schorten en het gebied weer rechtstreeks onder Londens bestuur te plaatsen. Die maatregel wordt vrijdag aanbevolen in een onderzoeksrapport over corruptie bij de regering van de Britse Maagdeneilanden.

De eerste minister van de Britse Maagdeneilanden, Andrew Fahie, werd donderdag bij een undercoveroperatie gearresteerd op een luchthaven in de Amerikaanse stad Miami. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij drugssmokkel en het witwassen van geld. De zaak heeft in Londen tot ongerustheid geleid. De arrestatie van Fahie ‘is uiterst verontrustend en onderstreept de noodzaak van dringende maatregelen’, zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss in een verklaring.

In een onderzoeksrapport dat vrijdag is gepubliceerd, wordt nu aanbevolen om de bestuurlijke autonomie van het Brits overzeese gebied op te schorten. De komende twee jaar zou het bestuur worden overgenomen door gouverneur John Rankin, die op voordracht van de regering in Londen was benoemd door koningin Elizabeth II. De Britse minister Amanda Milling, die bevoegd is voor de overzeese gebieden, zal ‘onmiddellijk’ een bezoek aan het gebied brengen om met gouverneur Rankin te spreken, zegt Truss.

Daarna zal worden aangekondigd welke maatregelen nog volgen. Het onderzoek naar corruptie en machtsmisbruik bij de regering-Fahie was vorig jaar al opgestart. Door de arrestatie van de eerste minister werden de conclusies vrijdag sneller dan voorzien gepubliceerd. In het document staat onder meer dat er ‘substantiële wijzigingen aan de wetgeving en de grondwet noodzakelijk zijn om de bestuursnormen te herstellen waar de bevolking van de Britse Maagdeneilanden recht op heeft’.

De Britse Maagdeneilanden zijn een eilandengroep in de Caraïben. Het gebied, dat ongeveer 35.000 inwoners telt, staat bekend als een van de belangrijkste belastingparadijzen van de wereld.

Partner Content