Schotland heeft niet de intentie om de uitlevering van de Libiër Abdelbaset al-Megrahi, die veroordeeld werd voor de Lockerbie-aanslag in 1988, aan de Nationale Overgangsraad in Libië te vragen.

Al-Megrahi is terminaal ziek en ligt in een coma in zijn huis in de Libische hoofdstad Tripoli. Abdelbaset al-Megrahi werd in 2009 vrijgelaten uit een Schotse gevangenis waar hij acht jaar had uitgezeten van een levenslange celstraf voor de aanslag op een vliegtuig van de Amerikaanse maatschappij Pan Am. Daarbij vielen 270 doden. Hij werd om gezondheidsredenen vervroegd vrijgelaten nadat prostaatkanker was vastgesteld. Dokters gaven hem toen nog maar drie maanden te leven.

De veroordeelde werd na zijn vrijlating als een held onthaald in Tripoli, tot grote ergernis van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Nu Khaddafi van de macht is verdreven, riepen politici aan beide zijden van de Atlantische Oceaan op om de man opnieuw achter de tralies te zetten. Maar de Nationale Overgangsraad in Libië, het politieke orgaan van de rebellen, liet zondag weten dat van een uitlevering geen sprake kan zijn. "We zullen geen enkele Libiër aan het Westen geven. Dat is iets wat Khaddafi deed", luidde het. Volgens zijn broer zou al-Megrahi zich in een "heel kritieke toestand" bevinden. "Hij kan niet eten en maar met moeite ademhalen." (Belga/INM)

Schotland heeft niet de intentie om de uitlevering van de Libiër Abdelbaset al-Megrahi, die veroordeeld werd voor de Lockerbie-aanslag in 1988, aan de Nationale Overgangsraad in Libië te vragen. Al-Megrahi is terminaal ziek en ligt in een coma in zijn huis in de Libische hoofdstad Tripoli. Abdelbaset al-Megrahi werd in 2009 vrijgelaten uit een Schotse gevangenis waar hij acht jaar had uitgezeten van een levenslange celstraf voor de aanslag op een vliegtuig van de Amerikaanse maatschappij Pan Am. Daarbij vielen 270 doden. Hij werd om gezondheidsredenen vervroegd vrijgelaten nadat prostaatkanker was vastgesteld. Dokters gaven hem toen nog maar drie maanden te leven. De veroordeelde werd na zijn vrijlating als een held onthaald in Tripoli, tot grote ergernis van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Nu Khaddafi van de macht is verdreven, riepen politici aan beide zijden van de Atlantische Oceaan op om de man opnieuw achter de tralies te zetten. Maar de Nationale Overgangsraad in Libië, het politieke orgaan van de rebellen, liet zondag weten dat van een uitlevering geen sprake kan zijn. "We zullen geen enkele Libiër aan het Westen geven. Dat is iets wat Khaddafi deed", luidde het. Volgens zijn broer zou al-Megrahi zich in een "heel kritieke toestand" bevinden. "Hij kan niet eten en maar met moeite ademhalen." (Belga/INM)