LIVE: Oekraïne haalt grootste standbeeld van Lenin neer

16/03/16 om 15:34 - Bijgewerkt om 15:33

Het grootste standbeeld van Lenin, zo'n 20 meter hoog, wordt momenteel in het Oekraïense Zaporizja naar beneden gehaald. Volgens lokale media zouden er geïnteresseerde Duitse kopers zijn.

LIVE: Oekraïne haalt grootste standbeeld van Lenin neer

© -

Het grootste standbeeld van Vladimir Lenin in Oekraïne wordt naar beneden gehaald over een tijdspanne van twee dagen. Het 20 meter hoge standbeeld staat in het centrum van de stad Zaporizja, in het Zuidoosten van het land.

Sinds het pro-Europese Maidan protest in Oekraïne, in 2013, werden tientallen standbeelden van de communistische leider neergehaald. Het wordt gepercipieerd als een symbool van een onafhankelijk Oekraïne dat moderniseert na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

Opmerkelijk is dat dit gebeurt, terwijl in het oostelijke deel van Oekraïne separatisten een meer Russischgezinde koers willen varen. Ook opvallend is dat het neerhalen van het standbeeld net op 16 maart gebeurt. Die dag is het namelijk exact twee jaar geleden sinds het referendum op de Krim, dat leidde tot de aansluiting van de Krim bij Rusland. (NSK)

Onze partners