17 uur - Einde van deze liveblog Hoe ziet de rest van de avond eruit in Nederland? Om 19.30 uur zingen 33 Nederlandse artiesten het Koningslied in Ahoy in Rotterdam. Daarna is er de koningsvaart over het IJ met het nieuwe koningspaar en hun kinderen. Om 21.30 sluit het Koningsbal onder leiding van André Rieu op het Museumplein deze feestdag af. Wij beëindigen hier onze liveblog, bedankt voor het volgen.

16.29 uur - Steekpartij voor Centraal-Station in Amsterdam Veel mensen beginnen Amsterdam te verlaten. Hoewel de hele dag relatief rustig en zonder grote incidenten is verlopen, meldt de NOS nu dat er voor het Centraal-Station een steekpartij heeft plaatsgevonden. Eén persoon is naar het ziekenhuis afgevoerd.

16.22 uur - Blauwe jurk van Maxima is van Jan Taminiau Terwijl koningin Maxima vanochtend nog een poederkleurige jurk van de Belg Edouard Vermeulen droeg, koos ze in de namiddag voor de eedaflegging in de Nieuwe Kerk voor een blauwe jurk van de Nederlander Jan Taminiau. Ook haar dochters Amalia, Alexia en Ariane en prinses Beatrix waren in het blauw gekleed.

16.01 uur - Video: de intrede van het koningspaar in de Nieuwe Kerk Bekijk hier nog eens de beelden van de intrede van koning Willem-Alexander en koningin Maxima in de Nieuwe Kerk op de Dam:

15.58u - Koningin?
Grappig foutje daarnet op de website van het koningshuis: boven de fotoreeks stond 'Koningin Willem-Alexander'. De fout is intussen al rechtgezet.

15.51u - Feest trekt zich op gang Op het Museumplein in Amsterdam, dat vandaag het Oranjeplein heet, zit de stemming er al goed in. Op dit moment vermaakt Alain Clark nog de menigte, na hem treedt Roel van Velzen op. Om 21.30 uur staat het Koningsbal onder leiding van André Rieu op het programma.

15.36u - Willem-Alexander is ook baron van DiestWist u trouwens al dat koning Willem-Alexander ook de titel van 'Baron van Diest' zal dragen? Diest voelt zich nauw verbonden met het Nederlandse koningshuis en heeft ook de titel van Oranjestad, omdat het in 1499 in bezit kwam van Engelbrecht II van Nassau. Een van diens opvolgers droeg de titel van 'Prins van Oranje'. Philips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, die de stad in 1572 veroverde, ligt begraven in de Diestse Sint-Sulpitiuskerk. Diest bleef eigendom van het huis Oranje-Nassau tot in 1795 de Zuidelijke Nederlanden bij Frankrijk werden aangehecht.

Aan het stadhuis en op rotondes in Diest hangt de Nederlandse vlag uit en medewerkers van Toerisme Diest zijn in het oranje gekleed. Het stadsbestuur zal tevens een telegram met felicitaties overmaken aan het nieuwe koningspaar van onze noorderburen.

15.17u - Feestelijkheden beginnen
Nu koning Willem-Alexander officieel ingehuldigd is, kunnen de feestelijkheden beginnen. Vanuit de Nieuwe Kerk trekken de gasten naar het paleis op de Dam voor de receptie. Om 19.30 uur staat nog het zingen van het Koninglied gepland vanuit Ahoy in Rotterdam, gevolgd door de Koningsvaart op het IJ en een concert van André Rieu op het Museumplein in Amsterdam om 21.30 uur.

Overigens mogen de winkels in Amsterdam net als vorig jaar per klant maar één alcoholisch drankje per keer verkopen. Dit om dronken toestanden te vermijden. Feestvierders op straat mogen één flesje of blikje alcohol in hun bezit hebben. Horecazaken organiseren geen 'happy hours' en verkopen geen 'meters bier'.

15.06u - CeremonieelDe inhuldiging was louter ceremonieel, want op het moment dat Willem-Alexander de eed aflegde, was hij eigenlijk al koning. Dat werd hij automatisch toen zijn moeder, toen nog koningin Beatrix, vanmorgen haar handtekening zette onder de Akte van Abdicatie. Van op de Dam werd de plechtigheid gevolgd door vele duizenden, doorgaans in het oranje geklede, Nederlanders. Toen hen op traditionele wijze verkondigd werd dat de nieuwe koning ingehuldigd is, weerklonk er gejuich vanuit de massa.

14.50u - 'Leve de koning, Hoera!'Door in koor 'Leve de koning! Hoera! Hoera! Hoera!' te roepen wordt de inhuldiging van koning Willem-Alexander voltooid.

14.46u - De eedaflegging in beeld Bekijk onze fotospecial van de eedaflegging van koning Willem-Alexander in aanwezigheid van heel wat gekroonde hoofden.

14.40u - Kamerleden zweren trouwAlle Kamerleden zweren nu trouw aan de nieuwe koning met de woorden 'zo waarlijk helpe mij God almachtig' of 'dat beloof ik'.

14.31u - De volledige toespraak van koning Willem-Alexander Lees hier de volledige toespraak van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk.

14.25u - Koning Willem-Alexander legt eed afWillem-Alexander legt de eed af als koning der Nederlanden: 'Ik zweer aan de volkeren van het koninkrijk dat ik het statuut voor het koninkrijk en de grondwet steeds zal onderhouden en handhaven. Ik zweer dat ik de onafhankelijkheid van het koninkrijk met al mijn vermogen zal verdedigen en bewaren, dat ik de vrijheid en de rechten van alle Nederlanders en alle ingezetenen zal beschermen, en tot instandhouding en bevordering van de welvaart alle middelen zal aanwenden welke de wetten mij ter beschikking stellen, zoals een goed en getrouw koning schuldig is te doen.'

14.17u - Geëmotioneerde BeatrixKoning Willem-Alexander speecht in de Nieuwe Kerk. Zijn moeder, prinses en voormalig koningin Beatrix is zichtbaar ontroerd.

14.03u - Kersvers koningspaar komt binnen Koning Willem-Alexander en koningin Maxima komen de Nieuwe Kerk binnen. Tijdens zijn inhuldigingstoespraak zal de nieuwe vorst zodadelijk trouw zweren aan het Nederlandse volk en de Nederlandse grondwet. Bekijk hier nog eens de inhuldigingstoespraak van koningin Beatrix in 1980:13.49u - prinses Beatrix komt toe Ook prinses Beatrix en Alexia, Amalia en Ariana, de drie dochters van koning Willem-Alexander en koningin Maxima arriveren aan de nieuwe Kerk, gevolgd door onder anderen prinses Maurits en prinses Marilène, prins Bernhard en prinses Annette en prins Constantijn en prinses Laurentien. Grote afwezige is uiteraard prins Friso, die nog steeds in coma ligt. 13.44u - Japanse prinses Masako nu wel aanwezig
Een opgemerkte aanwezige is ook de Japanse kroonprinses Masako. Ze heeft al jaren gezondheidsproblemen en liet gisterenavond het diner in het Rijksmuseum aan zich voorbijgaan. De Japanse pers heeft maar liefst 80 fotografen in Amsterdam voor het Japanse prinselijke paar.

In totaal zijn vorstenhuizen vertegenwoordigd in De Nieuwe Kerk.

13.37 - Prins Filip en prinses Mathilde arriveren in Nieuwe Kerk Komen op toe in de Nieuwe Kerk: prins Filip en prinses Mathilde. Zij volgen na onder andere de Britse prins Charles en Camilla, de kroonprins en -prinses van Thailand en de kroonprinsen van Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Ook prinses Mathilde draagt een jurk van modehuis Natan.

13.27u - Nieuwe Kerk loopt vol voor inhuldiging koning Willem-AlexanderDe gasten komen een voor een de Nieuwe Kerk op de Dam binnen, waar koning Willem-Alexander om 14 uur plechtig ingehuldigd wordt. Het nieuwe staatshoofd zal traditiegetrouw de hermelijnen koningsmantel dragen.

13.13u - 'Màxima was erg betrokken bij het ontwerpproces van de jurk en was regelmatig in Brussel' Koningin Màxima koos voor een jurk van Belgische makelij. Niemand minder dan Edouard Vermeulen, ontwerper bij Natan, heeft de poederkleurige jurk ontworpen. Knack Weekend stelde hem drie vragen. Lees meer.

13.07u - Heel de wereld kijkt mee Heel de wereld kijkt mee naar de historische troonwissel in Nederland. De abdicatie van Beatrix als koningin en de inhuldiging van haar zoon Willem-Alexander als koning is topnieuws op de websites van onder andere de BBC, CNN, Der Spiegel, Le Figaro en The New York Times.

12.45u - Oranjehaters, wend uw ogen af

Voor wie houdt van de kleur oranje: Oranjegekte in Nederland in beeld.

12.30u -De mooiste prinsessen van vroeger tot nu
In afwachting van de officiële eedaflegging van koning Willem-Alexander om 13.30u in de Nieuwe Kerk in Amsterdam kan u hier kijken naar schoon volk: de mooiste prinsessen van vroeger tot nu.

12.15u - Het nieuwe staatsieportret van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het nieuwe staatsie portret werd door de rijksvoorlichtingsdienst gepubliceerd op hetzelfde moment dat Beatrix de Akte van Abdicatie tekende.

12.08u - Politie excuseert zich voor aanhoudingen De Amsterdamse politie heeft zich op Twitter geëxcuseerd voor de 'onterechte' aanhouding van twee vreedzame republikeinse betogers, Hans Maessen en Joanna van der Hoek.

12.01u - Beatrix geeft koningspaar nog een tip (video) Beatrix stond als koningin bekend als een controlefreak en dat heeft ze nog eens laten zien tijdens de balkonscène. Terwijl de microfoons nog aanstonden gaf ze een tip aan koningin Willem-Alexander en koningin Maxima. 'Even wuiven met z'n allen,' zo kan je haar vanuit haar mondhoek horen zeggen... 11.40u - Videobeelden van de balkonscène Op het balkon van het koninklijk paleis in Amsterdam stelde prinses Beatrix ongeveer een uurtje geleden de nieuwe koning, haar zoon Willem-Alexander, voor aan de menigte op de Dam. Herbekijk de videobeelden:
11.31u - Koningsdag voortaan op 27 april 30 april is al sinds 1949 Koninginnedag in Nederland. Het is de verjaardag van koningin Juliana en Beatrix koos er bij haar aantreden in 1980 voor om de feestdag niet te verplaatsen. De nieuwe koning Willem-Alexander doet dat wel. Voortaan is het op zijn verjaardag, 27 april, Koningsdag.

11.21u - De abdicatie van Beatrix in beeld Knack.be verzamelde de beste beelden van de officiële troonsafstand van koningin Beatrix. Bekijk de fotospecial.

11.19u - Di Rupo feliciteert koningspaar Premier Elio Di Rupo heeft in naam van de federale regering zijn 'hartelijke gelukwensen' overgemaakt aan het kersverse Nederlandse koningspaar. Hij wenst Willem-Alexander ook alle succes toe bij de uitoefening van zijn taak. 'De eerste minister is ervan overtuigd dat onze beide landen onder koning Willem-Alexander de uitstekende relaties die ze altijd hebben onderhouden, zullen voortzetten en nog zullen versterken.'

Ook eert de premier prinses Beatrix voor de inzet en toewijding waarmee ze haar land 33 jaar lang heeft gediend.

Het aantal tweets met de hashtag #troon nadert intussen de 15.000. De meest gebruikte woorden zijn 'koningin', 'Maxima' en 'Natan' (jurk Maxima).

11.11u - Geen grote incidenten Een politiemacht van 10.000 agenten garandeert de veiligheid garanderen. Amsterdam kiest voor een preventieve aanpak. Heel wat politieagenten lopen in burger rond om mensen die zich 'verdacht' gedragen aan te spreken. Grote incidenten zijn er nog niet geweest, wel werden enkele mensen, onder wie demonstranten, aangehouden.

11u - Opvolger van 'koning Gorilla' Willem-Alexander is de eerste mannelijke koning van Nederland in 123 jaar. De vorige, Willem III, regeerde over Nederland van 1849 tot 1890. Hij stond gekend als een opvliegend, egoïstisch en opstandig man die vaak dronken in het openbaar verscheen en had verschillende bastaardkinderen. Zijn losbandig gedrag leverde hem verschillende bijnamen op zoals 'geile mandril', 'vorstelijk zwijn' en 'beest der beesten'. Maar zijn meest gekende benaming is 'koning gorilla'.

10.52u - Wachten op inhuldigingOp het programma staat nu de eedaflegging van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk op de Dam. Die plechtigheid start om 13.30u. Daarna volgt nog een receptie, het land dat het Koningslied zingt en de Koningsvaart op het IJ. Om 21.30u geeft André Rieu nog een concert op het Museumplein.

10.46u - Beelden van vollopende Dam Op deze beelden is te zien hoe de Dam in Amsterdam vanaf 6.15 uur begint vol te lopen:10.42u - Maxima draagt jurk van Belgische ontwerper Maxima was tijdens de abdicatie van koningin Beatrix gekleed in een jurk van modehuis Natan, die ontworpen was door de Belg Edouard Vermeulen. Het gaat om een 'korte, luchtige jurk van poederkleurige gazan.' Het onderstuk van de japon is van geborduurde zijde met kristallen lovertjes in poederroze en zilver. Natan heeft ook de jurken ontworpen die de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane dinsdagmiddag zullen dragen tijdens de inhuldiging van hun vader in De Nieuwe Kerk.

10.38u - Foto's van het dinerHet diner ter gelegenheid van het aftreden van de koningin en de inhuldiging van Willem-Alexander werd gisterenavond gehouden in de Eregalerij van het twee weken geleden door de koningin heropende Rijksmuseum in Amsterdam. Bekijk hier de foto's. 10.30u - Beatrix pinkt traan weg op het balkon
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix wuiven de menigte toe vanop het balkon van het koninklijk paleis. 'Lieve moeder. Vandaag heeft u afstand gedaan van het koningsschap,' zo sprak de nieuwe koning zijn moeder toe. '33 jaren waarvoor wij u intens dankbaar zijn. Mede namens de koningin wil ik ook u allen op de Dam hartelijk dank voor steun en vertrouwen dat wij van u hebben mogen ontvangen'.

Daarop pinkt Beatrix een traan weg. Het wilhelmus weergalmt

10.21u - Tienduizenden mensen op straat in Nederland
Het is nu wachten op de balkonscène. Op de Dam staan duizenden mensen die een glimp van het koninklijk gezelschap hopen op te vangen. De meeste van hen zijn - uiteraard - uitgedost in het oranje. Opvallend is wel dat er tussen hen ook een man staat in een wit T-shirt met de tekst 'Ik Willem niet'. Hij draagt drie witte ballonnen en heeft een bord bij zich met daarop de tekst 'Geen monarchie maar democratie'. In heel Nederland zijn tienduizenden mensen op straat te komen.

10.17u - De troonswissel in 15 cijfersDat de troonwissel in Nederland een enorm evenement is, blijkt uit deze 15 cijfers.

10.13u - Dam is muisstilTerwijl de ceremonie van abdicatie bezig is in het koninklijk paleis, is het onder de menigte op de Dam muisstil.

10.07u - Willem-Alexander is koning van NederlandKoningin Beatrix heeft de Akte van Abdicatie ondertekend en is dus weer prinses, Willem-Alexander wordt automatisch koning en Maxima koningin van Nederland. 'Vandaag maak ik plaats voor een nieuwe generatie', zei Beatrix. Nu gaat de akte de tafel rond en zetten ook de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de dertien ministers hun handtekening. Daarna volgt nog een toespraak van prinses Beatrix en de langverwachte balkonscène.

10.05u - Amalia wordt jongste kroonprinses ter wereldLeuk weetje: Amalia (9), de oudste dochter van Willem-Alexander en Maxima, wordt de jongste kroonprinses van de wereld.

10.01u - Beatrix houdt toespraak Koningin Beatrix alsook prins Willem-Alexander en prinses Maxima met hun kinderen Amalia, Alexia en Ariana zijn de Mozeszaal binnengekomen voor de ceremonie van Abdicatie. Eerst tekenen de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Fred de Graaf en Anouchka van Miltenburg. Ook de dertien ministers, te beginnen met eerste minister Mark Rutte, tekenen de Akte van Abdicatie.

09.56u - Aftellen naar abdicatie
Over enkele minuten, om 10 uur, begint het allemaal. Dan zal koningin Beatrix in de Mozeszaal van het koninklijk paleis op de Dam in Amsterdam een korte toespraak voorlezen, waarna ze de Akte van Abdicatie zal ondertekenen. Dan wordt kroonprins Willem-Alexander automatisch koning. Prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en koningin Maxima zullen dan voor de menigte op de Dam hun opwachting maken op het balkon van het koninklijk paleis.

09.51u - portret van koningin BeatrixDadelijk tekent koningin Beatrix de Akte van Abdicatie en wordt koning Willem-Alexander koning van Nederland. Beatrix zat 33 jaar op de troon. Haar inhuldiging op 30 april 1980 verliep niet bepaald vlekkeloos. Lees een portret van koningin Beatrix.
09.44u - Zij moeten nog wachten Over minder dan een half uur is Willem-Alexander eindelijk koning van Nederland. Deze tien kroonprinsen moeten nog even geduld moeten hebben voor ze aan de macht komen.

09.36u - Dam loopt vol De Dam loopt intussen langszaam maar zeker vol en tegelijkertijd klimt Oranjegekte naar een hoogtepunt. Als er nog maar zoveel als een gordijn beweegt in het koninklijk paleis, barst gejuich los onder het publiek op het plein.

09.34u - 'Waarom mogen de Belgen niet weten wat hun monarchie kost?'Naar aanleiding van de troonswissel in Nederland vroeg Knack.be aan politici en experts waar de Belgische monarchie naartoe moet. Een greep uit de opinies die u op Knack.be vindt. 09.28u - Troonswissel op de sociale mediaAfgelopen nacht is de troonswissel al uitgebreid gevierd in Nederland. Dat is ook gebleken op de sociale media. Sinds middernacht zijn al meer dan 4.500 tweets verstuurd met de hashtag #troon

09.21u - Doe de OranjequizHoe Oranje bent u? Doe de Oranjequiz en test uw kennis van de Nederlandse monarchie.

09.16u - 'Prins Pils'
Willem-Alexander is nu klaar voor het koningschap, maar dat is ooit anders geweest. In zijn studententijd was hij een echt feestbeest die wildplassen niet schuwde. De losbol, die ook bekend stond als rokkenjager, heeft aan deze periode uit zijn leven de bijnaam 'Prins Pils' overgehouden.

Lees nog 9 andere weetjes over het Nederlandse koningshuis.

9.07u - Prinses Mabel twittert foto vanuit paleis
'Goedemorgen AmsterDAM', twitterde prinses Mabel vanochtend vanuit het paleis op de Dam, samen met deze foto van Oranjefans op het plein voor het paleis. De Dam loopt intussen langzaam maar zeker vol voor de balkonscène van 10.30u.

9u - 101 saluutschoten De dag begint om 9 uur knallend met 101 saluutschoten vanaf het IJ in Amsterdam, een soort van welkom aan de koningin. Waarom 101? De 100 staat voor 'heel veel', het extra schot symboliseert het onbegrensde van het eerbetoon.

08.53u - Afscheid van koningin Beatrix Koningin Beatrix wordt na haar abdicatie opnieuw prinses. Gisterenavond hield ze haar afscheidsrede. Zij dankte de bevolking nogmaals voor de steun tijdens de afgelopen jaren. Zowat vijf miljoen Nederlanders hebben op tv gekeken naar de afscheidstoespraak. Herbekijk de afscheidsrede van koningin Beatrix:08.46u - Weergoden werken mee De weerdiensten voorspellen een droge dag met temperaturen van 11 tot 16 graden. De dag begint zonnig, later komen er wat stapelwolken. Vooral Noord-Nederland mag een zonnige dag verwachten.

08.40u - Willem-Alexander wordt koning omstreeks 10 uur De abdicatie van koningin Beatrix start om 10 uur in de Mozeszaal van het koninklijk paleis op de Dam in Amsterdam. Koningin Beatrix zal er een korte toespraak voorlezen, waarna ze de Akte van Abdicatie zal ondertekenen. Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix zullen dan voor de menigte op de Dam hun opwachting maken op het balkon van het koninklijk paleis. De nieuwe en oude vorst zullen er kort speechen en het Wilhelmus zal er weergalmen. In de namiddag legt Willem-Alexander dan de eed af in de Nieuwe Kerk op de Dam. Daarna volgt nog een receptie, het land dat het Koningslied zingt en de Koningsvaart op het IJ. Om 21.30u is er nog een concert van André Rieu op het Museumplein.

08.34u - Nederland is er klaar voor
Miljoenen Nederlanders vieren vandaag het aftreden van koningin Beatrix en de inhuldiging van haar zoon Willem-Alexander als koning van Nederland. Op de dam in Amsterdam, hét toneel van de troonswissel, zaten omstreeks 8 uur al tientallen mensen te wachten op de balkonscène van 10.30 uur.

08.30u Welkom bij deze liveblog over de langverwachte troonwissel in Nederland.

17 uur - Einde van deze liveblog Hoe ziet de rest van de avond eruit in Nederland? Om 19.30 uur zingen 33 Nederlandse artiesten het Koningslied in Ahoy in Rotterdam. Daarna is er de koningsvaart over het IJ met het nieuwe koningspaar en hun kinderen. Om 21.30 sluit het Koningsbal onder leiding van André Rieu op het Museumplein deze feestdag af. Wij beëindigen hier onze liveblog, bedankt voor het volgen. 16.29 uur - Steekpartij voor Centraal-Station in Amsterdam Veel mensen beginnen Amsterdam te verlaten. Hoewel de hele dag relatief rustig en zonder grote incidenten is verlopen, meldt de NOS nu dat er voor het Centraal-Station een steekpartij heeft plaatsgevonden. Eén persoon is naar het ziekenhuis afgevoerd. 16.22 uur - Blauwe jurk van Maxima is van Jan Taminiau Terwijl koningin Maxima vanochtend nog een poederkleurige jurk van de Belg Edouard Vermeulen droeg, koos ze in de namiddag voor de eedaflegging in de Nieuwe Kerk voor een blauwe jurk van de Nederlander Jan Taminiau. Ook haar dochters Amalia, Alexia en Ariane en prinses Beatrix waren in het blauw gekleed. 16.01 uur - Video: de intrede van het koningspaar in de Nieuwe Kerk Bekijk hier nog eens de beelden van de intrede van koning Willem-Alexander en koningin Maxima in de Nieuwe Kerk op de Dam: 15.58u - Koningin? Grappig foutje daarnet op de website van het koningshuis: boven de fotoreeks stond 'Koningin Willem-Alexander'. De fout is intussen al rechtgezet. 15.51u - Feest trekt zich op gang Op het Museumplein in Amsterdam, dat vandaag het Oranjeplein heet, zit de stemming er al goed in. Op dit moment vermaakt Alain Clark nog de menigte, na hem treedt Roel van Velzen op. Om 21.30 uur staat het Koningsbal onder leiding van André Rieu op het programma. 15.36u - Willem-Alexander is ook baron van DiestWist u trouwens al dat koning Willem-Alexander ook de titel van 'Baron van Diest' zal dragen? Diest voelt zich nauw verbonden met het Nederlandse koningshuis en heeft ook de titel van Oranjestad, omdat het in 1499 in bezit kwam van Engelbrecht II van Nassau. Een van diens opvolgers droeg de titel van 'Prins van Oranje'. Philips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, die de stad in 1572 veroverde, ligt begraven in de Diestse Sint-Sulpitiuskerk. Diest bleef eigendom van het huis Oranje-Nassau tot in 1795 de Zuidelijke Nederlanden bij Frankrijk werden aangehecht. Aan het stadhuis en op rotondes in Diest hangt de Nederlandse vlag uit en medewerkers van Toerisme Diest zijn in het oranje gekleed. Het stadsbestuur zal tevens een telegram met felicitaties overmaken aan het nieuwe koningspaar van onze noorderburen. 15.17u - Feestelijkheden beginnen Nu koning Willem-Alexander officieel ingehuldigd is, kunnen de feestelijkheden beginnen. Vanuit de Nieuwe Kerk trekken de gasten naar het paleis op de Dam voor de receptie. Om 19.30 uur staat nog het zingen van het Koninglied gepland vanuit Ahoy in Rotterdam, gevolgd door de Koningsvaart op het IJ en een concert van André Rieu op het Museumplein in Amsterdam om 21.30 uur. Overigens mogen de winkels in Amsterdam net als vorig jaar per klant maar één alcoholisch drankje per keer verkopen. Dit om dronken toestanden te vermijden. Feestvierders op straat mogen één flesje of blikje alcohol in hun bezit hebben. Horecazaken organiseren geen 'happy hours' en verkopen geen 'meters bier'. 15.06u - CeremonieelDe inhuldiging was louter ceremonieel, want op het moment dat Willem-Alexander de eed aflegde, was hij eigenlijk al koning. Dat werd hij automatisch toen zijn moeder, toen nog koningin Beatrix, vanmorgen haar handtekening zette onder de Akte van Abdicatie. Van op de Dam werd de plechtigheid gevolgd door vele duizenden, doorgaans in het oranje geklede, Nederlanders. Toen hen op traditionele wijze verkondigd werd dat de nieuwe koning ingehuldigd is, weerklonk er gejuich vanuit de massa.14.50u - 'Leve de koning, Hoera!'Door in koor 'Leve de koning! Hoera! Hoera! Hoera!' te roepen wordt de inhuldiging van koning Willem-Alexander voltooid.14.46u - De eedaflegging in beeld Bekijk onze fotospecial van de eedaflegging van koning Willem-Alexander in aanwezigheid van heel wat gekroonde hoofden.14.40u - Kamerleden zweren trouwAlle Kamerleden zweren nu trouw aan de nieuwe koning met de woorden 'zo waarlijk helpe mij God almachtig' of 'dat beloof ik'.14.31u - De volledige toespraak van koning Willem-Alexander Lees hier de volledige toespraak van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk. 14.25u - Koning Willem-Alexander legt eed afWillem-Alexander legt de eed af als koning der Nederlanden: 'Ik zweer aan de volkeren van het koninkrijk dat ik het statuut voor het koninkrijk en de grondwet steeds zal onderhouden en handhaven. Ik zweer dat ik de onafhankelijkheid van het koninkrijk met al mijn vermogen zal verdedigen en bewaren, dat ik de vrijheid en de rechten van alle Nederlanders en alle ingezetenen zal beschermen, en tot instandhouding en bevordering van de welvaart alle middelen zal aanwenden welke de wetten mij ter beschikking stellen, zoals een goed en getrouw koning schuldig is te doen.'14.17u - Geëmotioneerde BeatrixKoning Willem-Alexander speecht in de Nieuwe Kerk. Zijn moeder, prinses en voormalig koningin Beatrix is zichtbaar ontroerd.14.03u - Kersvers koningspaar komt binnen Koning Willem-Alexander en koningin Maxima komen de Nieuwe Kerk binnen. Tijdens zijn inhuldigingstoespraak zal de nieuwe vorst zodadelijk trouw zweren aan het Nederlandse volk en de Nederlandse grondwet. Bekijk hier nog eens de inhuldigingstoespraak van koningin Beatrix in 1980: 13.49u - prinses Beatrix komt toe Ook prinses Beatrix en Alexia, Amalia en Ariana, de drie dochters van koning Willem-Alexander en koningin Maxima arriveren aan de nieuwe Kerk, gevolgd door onder anderen prinses Maurits en prinses Marilène, prins Bernhard en prinses Annette en prins Constantijn en prinses Laurentien. Grote afwezige is uiteraard prins Friso, die nog steeds in coma ligt. 13.44u - Japanse prinses Masako nu wel aanwezig Een opgemerkte aanwezige is ook de Japanse kroonprinses Masako. Ze heeft al jaren gezondheidsproblemen en liet gisterenavond het diner in het Rijksmuseum aan zich voorbijgaan. De Japanse pers heeft maar liefst 80 fotografen in Amsterdam voor het Japanse prinselijke paar. In totaal zijn vorstenhuizen vertegenwoordigd in De Nieuwe Kerk.13.37 - Prins Filip en prinses Mathilde arriveren in Nieuwe Kerk Komen op toe in de Nieuwe Kerk: prins Filip en prinses Mathilde. Zij volgen na onder andere de Britse prins Charles en Camilla, de kroonprins en -prinses van Thailand en de kroonprinsen van Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Ook prinses Mathilde draagt een jurk van modehuis Natan.13.27u - Nieuwe Kerk loopt vol voor inhuldiging koning Willem-AlexanderDe gasten komen een voor een de Nieuwe Kerk op de Dam binnen, waar koning Willem-Alexander om 14 uur plechtig ingehuldigd wordt. Het nieuwe staatshoofd zal traditiegetrouw de hermelijnen koningsmantel dragen. 13.13u - 'Màxima was erg betrokken bij het ontwerpproces van de jurk en was regelmatig in Brussel' Koningin Màxima koos voor een jurk van Belgische makelij. Niemand minder dan Edouard Vermeulen, ontwerper bij Natan, heeft de poederkleurige jurk ontworpen. Knack Weekend stelde hem drie vragen. Lees meer. 13.07u - Heel de wereld kijkt mee Heel de wereld kijkt mee naar de historische troonwissel in Nederland. De abdicatie van Beatrix als koningin en de inhuldiging van haar zoon Willem-Alexander als koning is topnieuws op de websites van onder andere de BBC, CNN, Der Spiegel, Le Figaro en The New York Times. 12.45u - Oranjehaters, wend uw ogen af Voor wie houdt van de kleur oranje: Oranjegekte in Nederland in beeld. 12.30u -De mooiste prinsessen van vroeger tot nu In afwachting van de officiële eedaflegging van koning Willem-Alexander om 13.30u in de Nieuwe Kerk in Amsterdam kan u hier kijken naar schoon volk: de mooiste prinsessen van vroeger tot nu. 12.15u - Het nieuwe staatsieportret van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het nieuwe staatsie portret werd door de rijksvoorlichtingsdienst gepubliceerd op hetzelfde moment dat Beatrix de Akte van Abdicatie tekende. 12.08u - Politie excuseert zich voor aanhoudingen De Amsterdamse politie heeft zich op Twitter geëxcuseerd voor de 'onterechte' aanhouding van twee vreedzame republikeinse betogers, Hans Maessen en Joanna van der Hoek. 12.01u - Beatrix geeft koningspaar nog een tip (video) Beatrix stond als koningin bekend als een controlefreak en dat heeft ze nog eens laten zien tijdens de balkonscène. Terwijl de microfoons nog aanstonden gaf ze een tip aan koningin Willem-Alexander en koningin Maxima. 'Even wuiven met z'n allen,' zo kan je haar vanuit haar mondhoek horen zeggen... 11.40u - Videobeelden van de balkonscène Op het balkon van het koninklijk paleis in Amsterdam stelde prinses Beatrix ongeveer een uurtje geleden de nieuwe koning, haar zoon Willem-Alexander, voor aan de menigte op de Dam. Herbekijk de videobeelden: 11.31u - Koningsdag voortaan op 27 april 30 april is al sinds 1949 Koninginnedag in Nederland. Het is de verjaardag van koningin Juliana en Beatrix koos er bij haar aantreden in 1980 voor om de feestdag niet te verplaatsen. De nieuwe koning Willem-Alexander doet dat wel. Voortaan is het op zijn verjaardag, 27 april, Koningsdag. 11.21u - De abdicatie van Beatrix in beeld Knack.be verzamelde de beste beelden van de officiële troonsafstand van koningin Beatrix. Bekijk de fotospecial. 11.19u - Di Rupo feliciteert koningspaar Premier Elio Di Rupo heeft in naam van de federale regering zijn 'hartelijke gelukwensen' overgemaakt aan het kersverse Nederlandse koningspaar. Hij wenst Willem-Alexander ook alle succes toe bij de uitoefening van zijn taak. 'De eerste minister is ervan overtuigd dat onze beide landen onder koning Willem-Alexander de uitstekende relaties die ze altijd hebben onderhouden, zullen voortzetten en nog zullen versterken.' Ook eert de premier prinses Beatrix voor de inzet en toewijding waarmee ze haar land 33 jaar lang heeft gediend. Het aantal tweets met de hashtag #troon nadert intussen de 15.000. De meest gebruikte woorden zijn 'koningin', 'Maxima' en 'Natan' (jurk Maxima).11.11u - Geen grote incidenten Een politiemacht van 10.000 agenten garandeert de veiligheid garanderen. Amsterdam kiest voor een preventieve aanpak. Heel wat politieagenten lopen in burger rond om mensen die zich 'verdacht' gedragen aan te spreken. Grote incidenten zijn er nog niet geweest, wel werden enkele mensen, onder wie demonstranten, aangehouden. 11u - Opvolger van 'koning Gorilla' Willem-Alexander is de eerste mannelijke koning van Nederland in 123 jaar. De vorige, Willem III, regeerde over Nederland van 1849 tot 1890. Hij stond gekend als een opvliegend, egoïstisch en opstandig man die vaak dronken in het openbaar verscheen en had verschillende bastaardkinderen. Zijn losbandig gedrag leverde hem verschillende bijnamen op zoals 'geile mandril', 'vorstelijk zwijn' en 'beest der beesten'. Maar zijn meest gekende benaming is 'koning gorilla'.10.52u - Wachten op inhuldigingOp het programma staat nu de eedaflegging van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk op de Dam. Die plechtigheid start om 13.30u. Daarna volgt nog een receptie, het land dat het Koningslied zingt en de Koningsvaart op het IJ. Om 21.30u geeft André Rieu nog een concert op het Museumplein.10.46u - Beelden van vollopende Dam Op deze beelden is te zien hoe de Dam in Amsterdam vanaf 6.15 uur begint vol te lopen: 10.42u - Maxima draagt jurk van Belgische ontwerper Maxima was tijdens de abdicatie van koningin Beatrix gekleed in een jurk van modehuis Natan, die ontworpen was door de Belg Edouard Vermeulen. Het gaat om een 'korte, luchtige jurk van poederkleurige gazan.' Het onderstuk van de japon is van geborduurde zijde met kristallen lovertjes in poederroze en zilver. Natan heeft ook de jurken ontworpen die de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane dinsdagmiddag zullen dragen tijdens de inhuldiging van hun vader in De Nieuwe Kerk.10.38u - Foto's van het dinerHet diner ter gelegenheid van het aftreden van de koningin en de inhuldiging van Willem-Alexander werd gisterenavond gehouden in de Eregalerij van het twee weken geleden door de koningin heropende Rijksmuseum in Amsterdam. Bekijk hier de foto's. 10.30u - Beatrix pinkt traan weg op het balkon Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix wuiven de menigte toe vanop het balkon van het koninklijk paleis. 'Lieve moeder. Vandaag heeft u afstand gedaan van het koningsschap,' zo sprak de nieuwe koning zijn moeder toe. '33 jaren waarvoor wij u intens dankbaar zijn. Mede namens de koningin wil ik ook u allen op de Dam hartelijk dank voor steun en vertrouwen dat wij van u hebben mogen ontvangen'. Daarop pinkt Beatrix een traan weg. Het wilhelmus weergalmt 10.21u - Tienduizenden mensen op straat in Nederland Het is nu wachten op de balkonscène. Op de Dam staan duizenden mensen die een glimp van het koninklijk gezelschap hopen op te vangen. De meeste van hen zijn - uiteraard - uitgedost in het oranje. Opvallend is wel dat er tussen hen ook een man staat in een wit T-shirt met de tekst 'Ik Willem niet'. Hij draagt drie witte ballonnen en heeft een bord bij zich met daarop de tekst 'Geen monarchie maar democratie'. In heel Nederland zijn tienduizenden mensen op straat te komen. 10.17u - De troonswissel in 15 cijfersDat de troonwissel in Nederland een enorm evenement is, blijkt uit deze 15 cijfers.10.13u - Dam is muisstilTerwijl de ceremonie van abdicatie bezig is in het koninklijk paleis, is het onder de menigte op de Dam muisstil.10.07u - Willem-Alexander is koning van NederlandKoningin Beatrix heeft de Akte van Abdicatie ondertekend en is dus weer prinses, Willem-Alexander wordt automatisch koning en Maxima koningin van Nederland. 'Vandaag maak ik plaats voor een nieuwe generatie', zei Beatrix. Nu gaat de akte de tafel rond en zetten ook de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de dertien ministers hun handtekening. Daarna volgt nog een toespraak van prinses Beatrix en de langverwachte balkonscène.10.05u - Amalia wordt jongste kroonprinses ter wereldLeuk weetje: Amalia (9), de oudste dochter van Willem-Alexander en Maxima, wordt de jongste kroonprinses van de wereld.10.01u - Beatrix houdt toespraak Koningin Beatrix alsook prins Willem-Alexander en prinses Maxima met hun kinderen Amalia, Alexia en Ariana zijn de Mozeszaal binnengekomen voor de ceremonie van Abdicatie. Eerst tekenen de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Fred de Graaf en Anouchka van Miltenburg. Ook de dertien ministers, te beginnen met eerste minister Mark Rutte, tekenen de Akte van Abdicatie. 09.56u - Aftellen naar abdicatie Over enkele minuten, om 10 uur, begint het allemaal. Dan zal koningin Beatrix in de Mozeszaal van het koninklijk paleis op de Dam in Amsterdam een korte toespraak voorlezen, waarna ze de Akte van Abdicatie zal ondertekenen. Dan wordt kroonprins Willem-Alexander automatisch koning. Prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en koningin Maxima zullen dan voor de menigte op de Dam hun opwachting maken op het balkon van het koninklijk paleis.09.51u - portret van koningin BeatrixDadelijk tekent koningin Beatrix de Akte van Abdicatie en wordt koning Willem-Alexander koning van Nederland. Beatrix zat 33 jaar op de troon. Haar inhuldiging op 30 april 1980 verliep niet bepaald vlekkeloos. Lees een portret van koningin Beatrix. 09.44u - Zij moeten nog wachten Over minder dan een half uur is Willem-Alexander eindelijk koning van Nederland. Deze tien kroonprinsen moeten nog even geduld moeten hebben voor ze aan de macht komen. 09.36u - Dam loopt vol De Dam loopt intussen langszaam maar zeker vol en tegelijkertijd klimt Oranjegekte naar een hoogtepunt. Als er nog maar zoveel als een gordijn beweegt in het koninklijk paleis, barst gejuich los onder het publiek op het plein. 09.34u - 'Waarom mogen de Belgen niet weten wat hun monarchie kost?'Naar aanleiding van de troonswissel in Nederland vroeg Knack.be aan politici en experts waar de Belgische monarchie naartoe moet. Een greep uit de opinies die u op Knack.be vindt. 09.28u - Troonswissel op de sociale mediaAfgelopen nacht is de troonswissel al uitgebreid gevierd in Nederland. Dat is ook gebleken op de sociale media. Sinds middernacht zijn al meer dan 4.500 tweets verstuurd met de hashtag #troon09.21u - Doe de OranjequizHoe Oranje bent u? Doe de Oranjequiz en test uw kennis van de Nederlandse monarchie.09.16u - 'Prins Pils' Willem-Alexander is nu klaar voor het koningschap, maar dat is ooit anders geweest. In zijn studententijd was hij een echt feestbeest die wildplassen niet schuwde. De losbol, die ook bekend stond als rokkenjager, heeft aan deze periode uit zijn leven de bijnaam 'Prins Pils' overgehouden. Lees nog 9 andere weetjes over het Nederlandse koningshuis. 9.07u - Prinses Mabel twittert foto vanuit paleis 'Goedemorgen AmsterDAM', twitterde prinses Mabel vanochtend vanuit het paleis op de Dam, samen met deze foto van Oranjefans op het plein voor het paleis. De Dam loopt intussen langzaam maar zeker vol voor de balkonscène van 10.30u.9u - 101 saluutschoten De dag begint om 9 uur knallend met 101 saluutschoten vanaf het IJ in Amsterdam, een soort van welkom aan de koningin. Waarom 101? De 100 staat voor 'heel veel', het extra schot symboliseert het onbegrensde van het eerbetoon. 08.53u - Afscheid van koningin Beatrix Koningin Beatrix wordt na haar abdicatie opnieuw prinses. Gisterenavond hield ze haar afscheidsrede. Zij dankte de bevolking nogmaals voor de steun tijdens de afgelopen jaren. Zowat vijf miljoen Nederlanders hebben op tv gekeken naar de afscheidstoespraak. Herbekijk de afscheidsrede van koningin Beatrix: 08.46u - Weergoden werken mee De weerdiensten voorspellen een droge dag met temperaturen van 11 tot 16 graden. De dag begint zonnig, later komen er wat stapelwolken. Vooral Noord-Nederland mag een zonnige dag verwachten. 08.40u - Willem-Alexander wordt koning omstreeks 10 uur De abdicatie van koningin Beatrix start om 10 uur in de Mozeszaal van het koninklijk paleis op de Dam in Amsterdam. Koningin Beatrix zal er een korte toespraak voorlezen, waarna ze de Akte van Abdicatie zal ondertekenen. Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix zullen dan voor de menigte op de Dam hun opwachting maken op het balkon van het koninklijk paleis. De nieuwe en oude vorst zullen er kort speechen en het Wilhelmus zal er weergalmen. In de namiddag legt Willem-Alexander dan de eed af in de Nieuwe Kerk op de Dam. Daarna volgt nog een receptie, het land dat het Koningslied zingt en de Koningsvaart op het IJ. Om 21.30u is er nog een concert van André Rieu op het Museumplein.08.34u - Nederland is er klaar voor Miljoenen Nederlanders vieren vandaag het aftreden van koningin Beatrix en de inhuldiging van haar zoon Willem-Alexander als koning van Nederland. Op de dam in Amsterdam, hét toneel van de troonswissel, zaten omstreeks 8 uur al tientallen mensen te wachten op de balkonscène van 10.30 uur.08.30u Welkom bij deze liveblog over de langverwachte troonwissel in Nederland.